FOTO/ USKORO NA AUKCIJI

Eva Braun kakvu još niste vidjeli: Nestali portret u boji otkriven nakon 70 godina

Arhiva21.02.14, 08:36h

Očekuje se da će pronađena slika postići cijenu od šest hiljada funti na aukciji kuće Mullocks u gradu Ludlow u engleskom Shropshireu

eva braun, portret u bojiOriginalni portret Hitlerove supruge Eve Braun, s crvenim šeširom i Mona Lisinim osmijehom, pojavio se nakon što ga niko nije vidio punih 70 godina.

Ulje na platnu dimenzija 137x124 cm naslikao je Hans Lehmkuhl 1941. godine, a portret je bio kod same Eve Braun sve do 1943. kada ga je dala svojoj prijateljici, grofici Antoniji Isabelle Clementine von Westphalen zu Fürstenberg. Grofica je udana u dinastiju Stolberg, a trenutni vlasnik sliku je kupio od porodice.

Očekuje se da će pronađena slika postići cijenu od šest hiljada funti na aukciji kuće Mullocks u gradu Ludlow u engleskom Shropshireu.

- Ovaj portret je fascinantan dio povijesti jer prikazuje Evu Braun u boji. Obično gledamo njene crno-bijele fotografije, a ova slika prikazuje njenu plavu kosu i plave oči, što je bilo neophodno da bi se bilo Hitlerovom miljenicom. Naslikana je sa crvenim šeširom i plavom jaknom. Čini se kako se pokušavala smijati. Njena veza s Hitlerom bila je komplicirana, a ona mu je bila potpuno odana. U ranoj fazi njihove veze čak se zbog njega dva puta pokušala ubiti. Portret je bio skriven mnogo godina i sada je ponuđen na prodaju. Bit će velik interes za njega - kazao je Richard Westwood-Brookes iz aukcijske kuće.

Njemački umjetnik bio je veteran Prvog svjetskog rata koji je 1936. bio zadužen slikati sportaše na Olimpijskim igrama u Berlinu, a potom i najveće nacističke vođe. Umro je 1969. godine.

Aukcija portreta Eve Braun održat će se 18. marta.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook