U OHR-U O DEBLOKADI IMENOVANJA SUDIJA USTAVNOG SUDA FBIH

Održan još jedan u nizu bezuspješnih sastanaka čelnika FBiH

Arhiva20.02.14, 20:42h

Visoki predstavnik ponovio je da su nadležne institucije FBiH predugo čekale da ispune svoje obaveze i osposobe Sud i njegovo Vijeće za vitalni nacionalni interes, te da dalja odlaganja i političke igre nisu prihvatljivi, rekla je Liljana Radetić, portparolka OHR-a

ohr-naslovnaČelnici FBiH održali su danas u sjedištu OHR-a još jedan sastanak s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom, radi deblokade imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, ali bez konkretnih pomaka.

Zbog političkih blokada Ustavni sud FBiH od 2008. godine radi u krnjem sastavu, pa ne može odlučivati o brojnim pitanjima zaštite vitalnih interesa, među kojima je i odluka o smjeni Vlade FBiH.

"Visoki predstavnik ponovio je da su nadležne institucije FBiH predugo čekale da ispune svoje obaveze i osposobe Sud i njegovo Vijeće za vitalni nacionalni interes, te da dalja odlaganja i političke igre nisu prihvatljivi", rekla je Liljana Radetić, portparolka OHR-a, gdje očekuju da će idućih dana biti poduzeti konkretni koraci.

Iz Kabineta predsjednika FBiH Živka Budimira kazali su da su oni uradili svoj posao. Budimir je krajem januara za imenovanje dvoje nedostajućih sudija predložio Vesnu Budimir i Mirjanu Čučković. Prijedlog nije proslijeđen Domu naroda Parlamenta FBiH na odlučivanje jer je saglasnost dao samo Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH, ali ne i potpredsjednik Mirsad Kebo.

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook