VJERUJEMO NA RIJEČ

Naučnici: Kobasice od dječje kakice dobre su za zdravlje

Arhiva21.02.14, 13:58h

Španski naučnici vjeruju da bi to bio još jedan način da se zdrave bakterije unesu u tijelo i tvrde da je bebin izmet bogat izvor probiotika

beba na tutiProtekle godine naučnici su počeli razmišljati o mogućnostima "presađivanja bakterija" pronađenih u stolici dojenčadi, Lactobacillus gasseri i Enterococcus faecalis, u sirovo meso kobasice kako bi se potaknula fermentacija.

Te bakterije, tvrde španski istraživači, pozitivno utječu na zdravlje crijeva pa takve kobasice mogu postati proizvod "zdrave hrane", piše Daily Mail.

Time se i dalje nastavlja puni lista neobičnih "proizvoda" i stvari koje bismo "trebali" činiti za naše zdravlje, a koje mnogima samo "podižu želudac." Iako bi se mogla činiti kao jedna od "normalnijih" ideja u usporedbi s ispijanjem urina i sl., ne treba zaboraviti da se te "dobre bakterije" izuzimaju iz kakice dojenčadi.

Španski istraživači vjeruju da bi to bio još jedan način da se zdrave bakterije unesu u tijelo i tvrde da je bebin izmet bogat izvor probiotika, a neravnoteža između dobrih i loših bakterija povezuje se s rakom, dijabetesom i upalnim bolestima crijeva.

Da bi probiotici bili korisni za naš organizam moraju "preživjeti" želučanu kiselinu i dospjeti u crijeva "zdrava", a istraživači su se u traženju rješenja usredotočili na izmet beba.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook