SAVRŠEN DESERT

Napravite čokoladnu tjesteninu za oblizati prste

Arhiva20.02.14, 18:45h

Ovo je zaista nešto posebno – čokoladna tjestenina. Donosimo vam uputstva kako da je napravite, ali i kako da je skuhate. Ne biste vjerovali, ali je sasvim jednostavno

Tjestenina od čokoladeOvo je zaista nešto posebno – čokoladna tjestenina. Donosimo vam uputstva kako da je napravite, ali i kako da je skuhate. Ne biste vjerovali, ali je sasvim jednostavno.

Dobićete tamnu tjesteninu, koja nije ni slana ni slatka, ali ima boju i miris čokolade. Da biste je pretvorili u slatki desert kuhate je u šećernoj vodi (ima više načina) ili je samo prelijete slatkom kremom – od narandže, lješnjaka, bobičavog voća, sa sladoledom, …

Čokoladna tjestenina – recept

    270g brašna
    100g čokolade u prahu (ili kakao praha)
    3 jaja
    Par kašika hladne vode
    Prstohvat soli

U većoj posudi pomiješajte brašno, kakao i so. U sredini napravite udubljenje, pa tu razbijte troje jaja. Izmiješajte sve dobro dodajući i dvije kašike vode. Dodavajte još vode – koliko je potrebno da biste napravili tijesto. Izgnječite ga i oblikujte rukama. Tijesto obrađujete 10-tak minuta dok ne postane svilenkasto i elastično. (Bitno je da ga dobro umijesite i izgnječite). Tijesto pokrijete krpom (ili umotajte u plastičnu foliju) i ostavite da odstoji oko pola sata.

Tijesto biste trebali razvući tanko i isjeći na komade, pa provući kroz mašinu za pravljenje tijesta. Koristite još brašna ili mješavine brašna i kakao praha za posipanje, da se tijesto ne bi lijepilo za radnu površinu. Trakice presavijajte i provlačite kroz mašinu nekoliko puta da biste dobili bolju tjesteninu.

A i ako nemate mašinu nije problem. Tijesto samo izvaljajte oklagijom vrlo tanko i režite u trakice iz pomoć oštrog noža ili rezača za pizzu. Ostavite da se u potpunosti osuši, pa je stavite u kutije ili posudice do korištenja.

Kako tjesteninu pravite i služite?

Ova tjestenina dobija slatkoću od vode u kojoj je kuhate ili od kreme sa kojom je prelijevate. Kuhate je u vodi sa šećerom, ali možete u vodu dodati i koricu narandže, vaniliju ili zrna kafe da biste poboljšali ukus.

Na dvije litre vode stavite 250 gr šećera (ili manje, u zavisnosti koliko slatku tjesteninu želite. Možete staviti duplo manje šećera, ako ćete tjesteninu prelijevati sa slatkom kremom). U vodu dodajte par kapi ekstrakta vanile i koricu jedne narandže.

Tjestenina od čokolade

Ostavite da kuha par minuta dok se šećer ne istopi. Ubacite thesteninu, pa je kuhajte oko pet minuta (u zavisnosti koliko je gusta). Procijedite je i spremna je za služenje.

Možete je služiti sa svježim voćem, ukusnim kremama ili kombinacijom narandže, mente i kokosa.

Evo jednog prijedloga za preliv:

    2 kašičice marmelade od narandže
    150 gr krem sira
    50 ml kreme od kokosa, a možete upotrijebiti i kokosovo brašno
    40 gr šećera u prahu
    malo cimeta

Zagrijte marmeladu, pa izmutite mikserom sa kokos kremom (ili kokosovim brašnom ili ekstraktom kokosa), krem sirom, šećerom i cimetom. Mješavinu stavite u frižider da se rashladi. Služite preliveno preko tjestenine od čokolade.

(Lifepressmagazin.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook