STROŽIJI ZAKON

U Republici Srpskoj za prekršaj ubuduće i kazna zatvora

Arhiva20.02.14, 18:08h

Također, kao prekršajna sankcija definirana je i novčana kazna, kazneni bodovi za prekršaje protiv sigurnosti u saobraćaju koji se regulišu posebnim propisima, zaštitne mjere, posebne nepenalne mjere, vaspitne mjere i mjere upozorenja

zatvor rešetke novaVlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o prekršajima, kojim je predviđena i kazna zatvora, što je novina u odnosu na važeći zakon.

Također, kao prekršajna sankcija definirana je i novčana kazna, kazneni bodovi za prekršaje protiv sigurnosti u saobraćaju koji se regulišu posebnim propisima, zaštitne mjere, posebne nepenalne mjere, vaspitne mjere i mjere upozorenja.

U odnosu na važeći, predloženim zakonom uvode se nove zaštitne mjere, i to: obavezno liječenje zavisnika od alkohola i psihoaktivnih supstanci, obavezno psihijatrijsko liječenje, zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, kao i zabrana držanja i oduzimanje životinja.

- Osim toga, pored mjere lišenja slobode zbog neplaćanja novčane kazne, uvodi se i zamjena novčane kazne kaznom zatvora - saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Također, zakonom se uređuje i institut nužne odbrane i krajnje nužde, sila i prijetnja, kao i odgovornost za prekršaj.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici donijela i Uredbu o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave te prihvatila Informaciju o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS-a, sa stanjem na dan 31.decembra 2013. godine.

Po odlukama Savjeta i Vlade iz Ekonomsko socijalne komponente Razvojnog programa RS-a zaključno 2013. godine odobreno je 613,5 miliona KM, a preostala raspoloživa sredstva iznose 670 hiljada KM.

Do 2014. godine završeno je finansiranje 207 projekata od 288 projekata koje je odobrio Savjet za razvoj i Vlada RS.

Odobreni infrastrukturni projekti uglavnom su iz oblasti saobraćajne infrastrukture i njihovom realizacijom izgradit će se (ili u manjoj mjeri revitalizovati) oko 403 kilometra putnih pravaca, a odobreno je i finansiranje izgradnje tunela Stambolčić na području općine Pale, rješavanje klizišta Čemerno, kao i izgradnja tri obilaznice.

Po Prijedlogu Programa javnih investicija RS, u periodu 2014-2016. godina bit će realizovane kapitalne investicije (uključujući i vlastita sredstva učesnika u realizaciji projekata) u ukupnom iznosu od 1.857,9 miliona KM, od čega se na javne investicije-investicije u socio-ekonomski razvoj odnosi 1.817,1 miliona KM, a na investicije u jačanje/izgradnju administrativno-tehničkih kapaciteta 40,3 miliona KM.

Pregled ukupnih ugovorenih kapitalnih investicija u vrijednosti od 1.844,4 miliona KM (alocirana sredstva) prema resornoj nadležnosti za projekte pokazuje da će u periodu 2014-2016. godina najviše sredstava biti investirano u sektor saobraćaja i transportne infrastrukture – 35,51 posto ukupnih investicija, zatim u sektor industrije, energetike i rudarstva – 16,41 posto, sektor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – 15,19 posto, sektor zdravstva i socijalne zaštite – 12,25 posto i u sektor izbjeglica i raseljenih 8,69 posto.

U sve ostale sektore u RS investirat će se 11,95 posto od ukupnih investicija.

Entitetska vlada prihvatila je Informaciju o potrebi izrade strateškog dokumenta za borbu protiv sajber kriminaliteta u RS.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook