2009. OSUĐEN NA DUGOGODIŠNJU KAZNU ZATVORA

Sutra javna rasprava u predmetu Novak Đukić

Arhiva20.02.14, 12:49h

General VRS Novak Đukić je presudom Suda BiH 2009. proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i osuđen na kaznu zatvora. Nakon usvojene apelacije u Ustavnom sudu BiH, obustavljeno je izvršenje kazne

Novak ĐukićGeneral VRS Novak Đukić je presudom Suda BiH 2009. proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i osuđen na kaznu zatvora. Nakon usvojene apelacije u Ustavnom sudu BiH, obustavljeno je izvršenje kazne.

Javna sjednica vijeća Apelacijskoga odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Novak Đukić zakazana je za sutra, 21. februara, saopćeno je iz Suda BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenika Novaka Đukića, utvrdio povredu prava optuženika iz članka 7. stavak 1. Europske konvencije, ukinuo drugostupanjsku presudu Suda BiH i naložio Sudu Bosne i Hercegovine da „po žurnome postupku donese novu odluku sukladno  članku 7. stavak 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda“, vijeće Apelacijskoga odjeljenja Suda BiH je 14. februara donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđeniku Novaku Đukiću, navodi se u saopćenju.

Đukić je presudom Suda Bosne i Hercegovine proglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnoga zatvora u trajanju od 25 godina.

Naime, u pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH, Đukić je 2010. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Ovom prilikom na Tuzlanskoj kapiji poginula je 71, a ranjeno više od 150 osoba.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH, podsjetimo, naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.

Đukić je prošlog petka, 14. februara, pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci.

 

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook