OGLASIO SE VLASNIK

Ko je privatizovao Ditu?

Arhiva19.02.14, 19:02h

Većinski vlasnik tvornice Dita i vlasnik firme Lora d.o.o. Sarajevo Haris Abdurahmnović u saopćenju za javnost navodi da je u posljednje tri godine izložen nemilosrdnom medijskom pritisku

Dita novaVećinski vlasnik tvornice Dita i vlasnik firme Lora d.o.o. Sarajevo Haris Abdurahmnović u saopćenju za javnost navodi da je u posljednje tri godine izložen nemilosrdnom medijskom pritisku, „pri čemu je iznesen veliki broj netačnih informacija koje se odnose na dva procesa - ulazak Lore u vlasničku strukturu i poslovanje tvornice Dita iz Tuzle“.

Navodi da, u ovom specifičnom trenutku, želi iznijeti  prave činjenice koje radnici Dite i cijela bosanskohercegovačka javnost trebaju znati, te da ovako  pokušava demantirati „mnoge negativne i neistinite navode“ koji su konstantno plasirani o njemu i radu njegove kompanije.

Abdurahmnović navodi da je Lora d.o.o. 100 posto domaća kompanija.

- Do 2005. godine, kada je Lora ušla u vlasništvo Dite, imala je vlastite distibuterske firme u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a u 2008. i u Hrvatskoj, sa portfoliom od 850 proizvoda, distibuterskim ugovorima sa 11 evropskih kompanija i 265 uposlenika. Godišnja realizacija je iznosila oko 45 milona maraka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je 2007. Lora kao prva i jedina distributerska kuća u BiH dobila ISO certifikat 9001:2000. Od osnivanja do početka ekonomske krize, tačnije do 2008., Lora je zapošljavala 388 radnika.

Abdurahmnović navodi da je do 2012. Lora ostvarila prihod od 415.183.604 KM, uplatila po osnovu javnih prihoda, (poreza, dopronosa i PDV-a) 75.451.556 KM, uz napomenu da se to odnosi samo na Loru, bez kćerki-firmi.

- Lora kreditnu podršku za stimulaciju poslovanja nije uzimala iz Razvojne banke i ostalih državnih banaka, nekog fonda ili donacije. Lora je bez političke podrške kročila put do ovako velikih poslovnih pokazatelja i bilansa uspjeha - navodi se u saopćenju.

Kada je u pitanju privatizacija Dite, Abdurahmnović navodi da javnost u BiH konačno treba da zna, a podsjeća i radnike Dite, da je tvornica bila u gubicima i prije ulaska firme Lora u većinsko vlasništvo tvornice.

- Prosječni zvanični gubici su na godišnjem nivou iznosili oko 2,5 miliona, te je tvornica već tada bila zadužena, a njena imovina u vidu hipoteke založena u bankama. Dokumentacija koju smo preuzeli od tadašnjih vlasnika pokazuje da tvornica niti jedne godine nije poslovala pozitivno - navodi Abdurahmnović.

Dodaje da je za razliku od menadžmenta i radnika koji su 2002. dionice kupovali i u certifikatima, firma Lora u junu 2005. novcem kupila većinski paket dionica u vrijednosti1.431.944,67 KM. Ovaj iznos je za 30 posto veći od onog kojim su menadžment i radnici kupili dionice Dite.

- Iste godine bili smo primorani otpisati više od sedam miliona maraka gubitaka prethodne uprave. Prilikom preuzimanja većinskog paketa u svrhu reprograma postojećih kreditenih obaveza i smanjenja previsokih kamata, firma Lora i ja lično smo garantovali svojom imovinom i mjenicama za Ditu. Firma Lora je 2007. dokapitalizirala Ditu u iznosu od 2.999.959 KM, te je tako s krajem 2007. platila ukupno 4.446.782,07 KM za dionice Dite. Ipak i nakon toga morali smo nastaviti da kroz kreditna zaduženja i pozajmice finansiramo poslovanje Dite, jer je društvo bilo tromo, preopterećeno obavezama i nelikvidno - navodi Abdurahmnović.

Dodaje da trenutno stanje obaveza Dite prema bankama iznosi 11.246.881,69 KM, a obaveze prema većinskom vlasniku koje su davali kroz avanse i pozajmice iznosi 5.621.596 KM.

- Iz navedenog slijedi podatak da je Lora do sada u Ditu uložila novčanih sredstava u visini  10.068.378,57 KM. Ove podatke objavljujem kako bih demantirao sve što je do sada u javnosti bilo plasirano, uključujući navode da smo firmu kupili za 300.000 KM, te da smo uništili i opljačkali profitabilnu tvornicu - kaže Abdurahmanović.

U cilju rasvjetljavanja situacije u vezi sa štrajkom radnika, Abdurahmnović je postavio nekoliko pitanja Emini Busuladžić, predsjednici Štrajkačkog odbora. Između ostalog, ko su nalogodavci pobune i četveromjesečne blokade bez odluke o stupanju u štrajk, ko su organizatori i finansijeri lažiranih skupština malih dioničara i pokušaja preuzimanja tvornice od istih, te da li iza silnih dezinformacija i lažnih tekstova u medijima, s ciljem da se prikrije stvarno stanje načina privatizacije Dite, stoji neko od bivšeg menadžmenta ili manjinskih dioničara?

- Odgovorno tvrdim da su svih ovih godina, koliko traje medijski pritisak na mene, mediji zahvaljujući Busuladžić, izvještavali bez provjere tačnosti informacija, dovodeći javnost i radnike u zabludu. Pri tome, kao okrivljeni za svo loše stanje u tvornici nisam imao mogućnost da se oglasim i kažem činjenično stanje - navodi, između ostalog, Haris Abdurahmanović.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook