TUZLANSKI RADNICI PORUČILI PLENUMU

Nećemo da nas zloupotrebljavaju kojekakvi 'revolucionari'

Arhiva19.02.14, 17:12h

Oko dvije stotine radnika iz nekoliko preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona danas su ponovo mirno protestovali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, tražeći ispunjavanje svojih zahtjeva

tuzlanski radniciOko dvije stotine radnika iz nekoliko preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona danas su ponovo mirno protestovali ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, tražeći ispunjavanje svojih zahtjeva. 

Oni traže izvrđenje pravosnažnih presuda, ubrzavanje stečajnih postupaka, ubrzavanje istraga protiv ljudi koji su učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji i pokretanje proizvodnje u preduzećima u kojima je to moguće.

Nakon grade pravosudnih institucija radnici su se zaputili pred zapaljenu zgradu Vlade TK, koja im je, kako su kazali, simbol "nepravde, nebrige i kriminala".

Ispred zgrade pravosudnih institucija s radnicima su razgovarali učesnici Plenuma građana TK, univerzitetski profesori Nedžad Ibrahimović i Damir Arsenijević, a razgovor je na momente bio veoma žučan.

Predstavnik radnika Polihema, Enes Tanović, kazao je kako podržava sve zahtjeve, ali da obespravljeni radnici neće dozvoliti nikome da  zloupotrebljava njihovu borbu.

-Mi smo spremni na saradnju sa svima, ali ne želimo da nas zloupotrijebe  kojekakvi "revolucionari" koji su pod plaštom Plenuma građana odjednom postali "pametni i važni", a da ništa konkretno nikad nisu učinili. Naš bunt traje godinama. Mi imamo svoj pravac i naš sindikalni i radnički obraz nećemo dati nizašto. Nećemo ovdje promociju bilo čije politike, već promociju pravde i zakona, pa ko voli neka krene s nama. Deset godina i više smo u ovoj borbi, uložili smo i zdravlje, i vrijeme, zapostavili svoje porodice zbog ove nepravde i istrajat ćemo  u našoj borbi, kazao je Tanović.

Dodao je da je "svako dobrodošao u borbi za pravedniju državu".

- Našoj državi želimo najbolje, da je vode najbolji, najstručniji i najpametniji ljudi. A svi koji žele da u ovom teškom vremenu za sebe ućare neku poziciju s nama neće moći- poručio je Tanović.

U raspravu se uključio i Mujo Gavranović, radnik živiničkog Konjuha.

-Mi predstavnike Plenuma nismo ni u jednom trenutku vidjeli na demonstracijama. Mi imamo radničke i sindikalne zahtjeve. Lično se ograđujem od Plenuma i nikada tamo neću ni otići. Naši problemi su u totalno drugom planu, a Plenum forsira izgradnju nekih biciklističkih staza. Plenum je političko krilo Jasmina Imamovića i to svi znaju samo neće da kažu˝, kazao je Gavranović.

 

(bportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook