MOSTARSKI DEMONSTRANTI PORUČUJU

Ako ne ispune naše zahtjeve, primjenit ćemo neke drugačije mjere protestovanja

Arhiva19.02.14, 17:23h

Nezadovoljni današnjom odlukom kolegija Skupštine HNŽ-a kojom bi se na slijedećoj skupštinskoj sjednici trebalo raspravljati o samo dva zahtjeva Planuma građana Mostara, mostarski prosvjednici najavljuju nove zahtjeve te apsolutni građanski neposluh

protesti u Mostaru,11. feburarNezadovoljni današnjom odlukom kolegija Skupštine HNŽ-a kojom bi se na slijedećoj skupštinskoj sjednici trebalo raspravljati o samo dva zahtjeva Planuma građana Mostara, mostarski prosvjednici najavljuju nove zahtjeve te apsolutni građanski neposluh.

Kolegij Skupštine danas je zakazao sjednicu za 28. veljače kada bi se na dnevnom redu Skupštine trebala naći dva zahtjeva, od četiri zahtjeva nezadovoljnih građana; i to usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini HNŽ-a, te službeno izvješće županijskoj MUP-a o prosvjedima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNŽ-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koje su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.
No, kako doznajemo na sjednici se neće naći zahtjev o ukidanju paušala i beneficija političarima te usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama.
Zahtjev o usvajanju zakona o socijalnoj zašiti i ukidanje paušala i beneficija političarima morali su ići skupa, jer bi novac koji bi ostao od smanjenja plaća političara išao u socijalne fondove, kazao je glasnogovornik Plenuma građana i građanki Mostara Feđa Fajić, dodavaši kako su skupštinski zastupnici neuvrštavanjem svih zahtjeva za narednu sjednicu pokazali kako apsolutno nemaju nikakvog osjećaja za građane.
- I mi više nećemo imati više osjećaja prema njima i njihovim pozicijama te im poručujemo kako mogu očekivati neke drugačije mjere u načinu protestiranja. Mi ćemo, ako treba, pet godina stajati na Španjolskom trgu i protestirati svaki dan dok se svi naši zahtjevi ne usvoje - izjavio je Fajić.
Na pitanje kako komentira mali broj građana na prosvjedima, a i danas je bilo oko stotinjak prosvjednika kao i svakog dana, Fajić je kazao kako su "građani već dvadeset godina zastrašivani te im se prijeti na sve moguće načine" te da će i oni koji ne prosvjeduju uskoro shvatiti koliko je ova vlast neosjetljiva na njihove probleme i zahtjeve.
Glasnogovornik Plenuma ponovio je kako zahtjev za smjenu županijske Vlade nije politički već socijalni zahtjev.
- Ti ljudi sjede već godinama sjede na istim pozicijama i skoro nijedan socijalni zakon nisu usvojili, a i oni koji su usvojeni se  ne provode - naglašava on.
Inače, Plenum će prema Skupštini uputiti i nove zahtjeve, a slijedeći od njih bit će revizija privatizacije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook