VIDEO/ CINEMA TV FILM DANA

Urnebesna akciona komedija o besmislu rata - 'Špijuni poput nas' večeras u 20 sati

Arhiva19.02.14, 12:03h

Reditelj John Landis ovom parodijom tada aktuelnih društvenih i političkih događanja nastoji osvijetliti sličnosti i razlike između američkih i ruskih snaga, te komičnim situacijama za koje su zaslužni glavni protagonisti koji 'slučajno' uspiješno obavljaju zadatke, nastoji istaći besmisao rata između ove dvije velike svjetske sile... Gledajte i nasmijte se do suza!

Špijuni poput nas„Špijuni poput nas“ („Spies like us“, 1986) je zabavna akcijska komedija redatelja sa dobrim smislom za humor Johna Landisa, koji već odavno zasmijava publiku naslovima poput „Animal House“, (1978), „The Blues Brothers“ (1980) , „Oscar“ (1991). Ovim filmom Landis kreira socijalnu satiru kojom se preslikavaju svjetske aktuelnosti osamdesetih godina, kroz priču o dvojici šašavih i 'ne baš sposobnih' američkih agenata CIA-e.

Glavne uloge pripale su sjajnim komičarima Chevyu Chaseu („Caddyshack“, 1980; „Vacation“, 1983) i Danu Aykroydu („Trading Places“, 1983; „Ghost Busters“, 1984) sa kojim je Landis surađivao u filmu „The Blues Brothers“ za koji, osim što je tumačio jednog od glavnih protagonista, potpisao je i scenarij. Uz njih dvojicu, gledatelji će prepoznati i druga hollywoodska imena poput Franka Oza, koji je uz brojne druge projekte, posudio svoj glas Yodi iz poznatog naučno fantastičnog serijala filmova „Star Wars“.

Emmett Fithzume (Chevy Chase) je stručnjak za odnose s javnošću i još stručniji ženskaroš dok je Austin Millbarge (Dan Aykroyd), talentovani kompjuteraš i samouki ekspert za jezike, koji radi (doslovno) u podrumu državne agencije, dok drugi iskorištavaju njegove vještine. Njih dvojica se prvi put udruže na državnom testu za diplomatsku službu, kada Fithzume pokuša prepisati od Millbargea što će završiti neslavno. Međutim, reakcija nadređenih nije bila onakva kakvu su očekivali. Umjesto  ukora, Emmett i Austin bivaju poslani u CIA-in kamp na trening za tajni zadatak u Pakistanu.

Oni misle da su konačno zakoračili stepenicu više u svojoj karijeri. Međutim, ubrzo shvataju da ih je vlastita državna agencija iskoristila kao mamac za rusku protuobavještanu službu, dok su pravi, obučeni špijuni poslani da otmu sovjetski raketni bacač i tako testirati američki novi proturaketni štit.Ipak, agenti Fithzume i Millbarge shvataju da dio komandnog lanca iz Pentagona zapravo ima skrivene planove, kojim se, oslanjajući se na grešku u sistemu, nastoji usmjeriti raketa na američko tlo i tako pokrenuti novi rat.

Landis ovom parodijom tada aktuelnih društvenih i političkih događanja nastoji osvijetliti sličnosti i razlike između američkih i ruskih snaga, te komičnim situacijama za koje su zaslužni glavni protagonisti koji 'slučajno' uspiješno obavljaju zadatke, nastoji istaći besmisao rata između ove dvije velike svjetske sile.

Više o Cinema TV pogledajte na Facebook stranici: https://www.facebook.com/cinematv.bh

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook