ABDULLAH GUL IZGUBIO 80.000 POSJETILACA SVOG TWITTER PROFILA

Turski predsjednik odobrio kontroverzni zakon o pojačanoj kontroli interneta

Arhiva19.02.14, 09:30h

Turski predsjednik Abdullah Gul izgubio je oko 80.000 posjetilaca svog twitter profila koji protestiraju zato što je u utorak navečer odobrio kontroverzni zakon islamsko-konzervativne vlade kojim se pojačava kontroliranje interneta

InternetTurski predsjednik Abdullah Gul izgubio je oko 80.000 posjetilaca svog twitter profila koji protestiraju zato što je u utorak navečer odobrio kontroverzni zakon islamsko-konzervativne vlade kojim se pojačava kontroliranje interneta.

Gul, koji je aktivan na društvenim mrežama, objavio je na svom twitter-profilu da je proglasio zakon koji su opozicija i brojne nevladine organizacije za zaštitu slobode izražavanja ocijenile "protivnikom slobode".

Turski posjetitelji predsjednikovog twitter-profila pokrenuli su kampanju da se prestane s čitanjem njegovih tekstova i osudili njegovu odluku.

Amandman na doneseni zakon određuje da vladine telekomunikacijske vlasti imaju pravo da blokiraju internetske stranice bez sudske odluke, ali da odluku o blokiranju moraju prijaviti sudu koji će imati 48 sati da se izjasni, a ako to ne učini odluka će biti poništena.

Nacrt zakona usvojen 5. februara izazvao je pobunu opozicije i nevladinih organizacija za zaštitu slobode izražavanja protiv cenzure koji su optužili vladu da želi ugušiti optužbe za korupciju.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook