VIDEO/ TRAGEDIJA NA PROTESTIMA U GLAVNOM GRADU UKRAJINE

Devet ubijenih u sukobima policije i demonstranata, više od 150 povrijeđenih

Arhiva18.02.14, 19:15h

Ovo su prvi sukobi u Kijevu od kraja januara, kada su u neredima poginule četiri osobe, a više od 500 povrijeđeno

protesti u ukrajini

Ukrajinska teška politička kriza u utorak je postala smrtonosna kada je javljeno da je poginulo najmanje devet ljudi i brojni su povrijeđeni u nasilnim sukobima između antivladinih  demonstranata i policije u Kijevu.

Vlada je zatvorila stanice metroa u centru prijestonice i zaprijetila je da će i silom uvesti red i mir, ali rok koji je istekao u 18 sati navečer prošao je bez trenutne policijske akcije.

Olha Biljk, glasnogovornica gradske policije Kijeva, izjavila je za Associated Press da su dva policajca ubijena iz vatrenog oružja i da je sedam civila poginulo, među kojima i troje koje je ubijeno na licu mjesta.

Sukobi ispred zgrade parlamenta izbili su nakon što je opozicija optužila vladu da ignoriše njene zahtijeve u skoro tromjesečenim protestima.

Nakon što je pala noć, čelnici opozicije upozorili su da bi se snage sigurnosti mogle pripremiti da raščiste raštrkani protestni kamp na kijevskom Trgu nezavisnosti.

U izvještajima se navodi da je povrijeđeno 150 ljudi, od kojih 30 teže, prenio je AFP.

Policija je najprije upotrijebila suzavac, dimne bombe i gumene metke da bi rastjerala demonstrante koji su bacali kamenice na pripadnike policije raspoređene oko zgrade parlamenta.

Demonstranti su molotovljevim koktelima zapalili dva policijska kamiona koja su bila parkirana u okolini parlamenta. Policija je potom odgovorila upotrebom vodenog topa.

Ovo su prvi sukobi u Kijevu od kraja januara, kada su u neredima poginule četiri osobe, a više od 500 povrijeđeno.

U Kijevu već skoro tri mjeseca traju antivladini protesti, pokrenuti nakon što je predsjednik Viktor Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook