IAKO BI SE UŠTEDJELA ZNAČAJNA SREDSTVA U OPĆINSKOM BUDŽETU

Općina Novo Sarajevo odbila zahtjev za smanjenje plata i paušala!

Arhiva17.02.14, 15:19h

Od sedam parlamentarnih stranaka koje čine Kolegij (SDA, SDP, SBB, SBIH, BPS, SDU i Naša stranka) zahtjev Naše stranke za smanjenje plata i paušala podržao je samo SDU. Članovi Kolegija koji nisu podržali ovaj zahtjev obrazlagali su svoj stav govoreći da je potrebno sačekati i vidjeti zahtjeve građana, pa tek onda poduzeti određene korake

novac KMNa hitnoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Novo Sarajevo održanoj 13. februara, nije podržan zahtjev Naše stranke da se u dnevni red Vijeća uvrsti Izmjena Odluke o platama izabranih zvaničnika i vijećničkim paušalima, odnosno da se novom Odlukom plate i paušali vrate na nivo iz 2012. godine, čime bi se uštedila značajna sredstva u Budžetu Općine Novo Sarajevo.

Od sedam parlamentarnih stranaka koje čine Kolegij (SDA, SDP, SBB, SBIH, BPS, SDU i Naša stranka) zahtjev Naše stranke za smanjenje plata i paušala podržao je samo SDU. Članovi Kolegija koji nisu podržali ovaj zahtjev obrazlagali su svoj stav govoreći da je potrebno sačekati i vidjeti zahtjeve građana, pa tek onda poduzeti određene korake.

Naša stranka smatra da smo u proteklim danima, a i prije, jasno mogli vidjeti i čuti zahtjeve građana, te ovakva reakcija stranačke većine u OV Novo Sarajevo predstavlja neopravdano izbjegavanje suočavanja sa obavezama koje su građani postavili pred vlast.

Smanjenje plata nije jedini zahtjev koji su građani postavili, ali jeste jedan od vrlo jasnih zahtjeva. I kako u okviru postojećih zakona ne postoji nikakva kočnica za izvršavanje promjena u Odluci, odnosno za vraćanja stanja na nivo iz 2012, tako odugovlačenje i izbjegavanje suočenja sa ovim lako provodivim zahtjevom predstavlja novo oglušivanje vlasti na obaveze koje građani stavljaju pred njih što nije samo politički neodgovoran već i opasan čin.

- Naš klub je bio protiv usvajanja Odluke o povećanju i kad su je izglasali. Smatrali smo krajnje nemoralnim činom povećanje plata i paušala, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazila i još uvijek nalazi većina naših građana i to smo krajnje jasno i otvoreno zastupali. Takođe smo organizovali i prikupljanje potpisa tokom ljeta prošle godine, za pokretanje inicijative za izmjene i dopune Odluke, čime je ova inicijativa prešla u inicijativu građana naše općine, kazala je vijećnica Naše stranke Vildana Bešlija.

VEZANI TEKST: USVOJENA ODLUKA O UKIDANJU PRAVA NA NAKNADU PLATE: Bravo za Skupštinu TK: Bivši premijer i ministri ostaju bez 'bijelog hljeba'

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook