I U GRADU NA NERETVI PROTEST GRAĐANA

Plenum građana Mostara predao zahtjeve predsjedniku Skupštine HNK

Arhiva17.02.14, 14:28h

Jelovac je predstavnike Plenuma primio u devastiranoj zgradi županijske Skupštine, koja je zapaljena u nasilnim prosvjedima prije deset dana, te je obećao da će Kolegij Skupštine danas ili sutra razmotriti te zahtjeve, a nakon toga će biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a

protesti u mostaruPredstavnici Plenuma građana i građanki Mostara uručili su predsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramizu Jelovcu zahtjeve među kojima je smjena županijske Vlade te ukidanje beneficija i paušala političarima.

Jelovac je predstavnike Plenuma primio u devastiranoj zgradi županijske Skupštine, koja je zapaljena u nasilnim prosvjedima prije deset dana, te je obećao da će Kolegij Skupštine danas ili sutra razmotriti te zahtjeve, a nakon toga će biti sazvana izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a.

Za to vrijeme stotinjak prosvjednika okupilo se na ulici ispred zgrade Skupštine HNŽ-a, te su uz zvižduke i povike "Ostavke! Ostavke!", popratili razgovor predsjednik tog zakonodavnog tijela i predstavnika Plenuma.

- Neću ići u političke ocjene onoga što su zahtjevi Plenuma, ali ono što sam vidio iz medija, to su redovita pitanja koja su bila i koja će biti u proceduri (Skupštine HNŽ-a) - kazao je Jelovac u izjavi za novinare.

Pored ostavke Vlade HNŽ-a, Plenum traži ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini HNŽ-a, zatim traži službeno izvješće županijskoj MUP-a o prosvjedima u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNŽ-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore te koji su kažnjeni novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupa.

Kada su u pitanju zakoni čije usvajanje traži Plenum, Jelovac je rekao kako su već dugo u skupštinskoj proceduri, a osnovni problem je novac koji je potreban u županijskom proračunu za provedbu tih zakona.

- SDA će ići u Skupštinu s prijedlogom za smanjenje plaće proračunskih korisnika za 30, 20 i 10 posto. Ministrima i zastupnicima bi se smanjile plaće za 30 posto i taj novac bi bio podloga za Zakon o socijalnoj zaštiti - kazao je Jelovac, član SDA.

Zdenko Bubaš, član Koordinacijskog odbora Plenuma građana i građanki Mostara, naglasio je kako je osnovni cilj rada Plenuma vratiti ljudima čast, bez obzira na njihovo porijeklo i socijalni položaj.

- Želimo da se naša djeca školuju normalno, da se završetka školovanja mogu zaposliti, jer ovo kako je do sada išlo, mladi nemaju nikakvu perspektivu - istaknuo je Bubaš.

 Na pitanje ima li Plenum legitimitet predstavljati sve građane Mostara, Bubaš je rekao kako je Plenum otvoren za sve te da na sjednicu Plenuma mogu doći i govoriti svi zainteresirani.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook