PROGLAS PLENUMA GRAĐANA I GRAĐANKI BRČKO DISTRIKTA

Ovo je naših 11 zahtjeva koje tražimo od Skupštine Distrikta: Ukidajte paušale i naknade!!!

Arhiva17.02.14, 09:55h

Od Skupštine Brčko distrikta BiH traži se da se odmah obustave svi postupci koji se vode protiv organizatora i dosadašnjih dosadašnjih mirnih prosvjeda, te da se prestane s provođenjem represivnih mjera i zastrašivanja građana. Također, traže ostavku postojeće Vlade Brčko distrikta BiH i formiranje stručne Vlade Brčko distrikta BiH

Brčko novaPlenum građanki i građana Brčko distrikta na jučerašnje je sastanku usvojio 11 zahtjeva koji će biti upućeni prema Skupštini Brčko distrikta BiH.

Od Skupštine Brčko distrikta BiH traži se da se odmah obustave svi postupci koji se vode protiv organizatora i dosadašnjih dosadašnjih mirnih prosvjeda, te da se prestane s provođenjem represivnih mjera i zastrašivanja građana. Također, traže ostavku postojeće Vlade Brčko distrikta BiH i formiranje stručne Vlade Brčko distrikta BiH.

Plenum građanki i građana Brčko distrikta traži i da se naloži upravnom inspektoru da utvrdi zakonitost postupanja po natječaju broj: 33-002975/13 od 23.01.2013. godine, te zahtjeva poništenje istog, a da se upražnjena radna mjesta u Odjelu za obrazovanje popune kadrovima s liste Zavoda za zapošljavanje Brčko distrtikta BiH.

- Tražimo da se donese set mjera za poboljšanje socijalnog statusa građana Brčko distrikta BiH, te da se sredstva od nerealiziranih kapitalnih projekata, koja se nalaze na računima Distrikta kod banaka, usmjere na oživljavanje proizvodnje u preduzećima Izbor i Interplet, navodi se u prvom proglasu Plenuma građanki i građana Brčko distrikta.

Plenum traži i da se ukinu dodatna plaćanja članovima i uposlenicima Vlade Brčko distrikta BiH po osnovu sudjelovanja u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge neopravdane nadoknade, osim onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

- Tražimo i uvođenje zabrane svim nositeljima javnih funkcija u Brčko distriktu BiH da sudjeluju u upravnim i nadzornim odborima javnih poduzeća i institucija od javnog značaja, te da se najviše plaće obnašatelja javnih funkcija svedu na razinu dvije prosječne plaće u Brčko distriktu BIH - stoji u proglasu.

Također, Plenum građanki i građana Brčko distrikta traži da se pristupi reviziji privatizacije, izmjenu svih propisa koji su izvor kriminala, korupcije, nepotizmam, zatim usklađivanje svih zakona i drugih propisa sa Statutom Brčko distrikta BIH i Ustavom BIH, te usvajanje svih regulacijskih planova, vodeći računa o zaštiti prava građana.

- Pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na šestom sastanku Plenuma, koji će se održati utorak u 16:30 sati  u Omladinskom centru. Iza nas ne stoje nikakve stranke niti organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost - navodi se u proglasu Plenuma građanki i građana Brčko distrikta.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook