TUČA U TURSKOM PARLAMENTU

Kad se turski parlamentarci dohvate pesnicama: Krvavi nosevi i polomljeni prsti zbog zakona o korupciji!

Arhiva17.02.14, 09:45h

Poslije maratonske sjednice na kojoj su zbog usvajanja zakona "sijevale" i pesnice između poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i opozicije, poslaniku glavne opozicione Republikanske narodne partije Aliju Ihsanu Kokturku slomljen je nos, a poslaniku AKP Bajramu Ozdželiku prst,prenosi BBC

tuča u turskom parmalentuPoslije maratonske sjednice na kojoj su zbog usvajanja zakona "sijevale" i pesnice između poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i opozicije, poslaniku glavne opozicione Republikanske narodne partije Aliju Ihsanu Kokturku slomljen je nos, a poslaniku AKP Bajramu Ozdželiku prst,prenosi BBC, piše Oslobođenje.

"Sporni zakon je jasan pokazatelj da vladajuća AKP pokušava da rekonstrukcijom pravosuđa obuhvati istragu o korupciji" – rekao je poslanik CHP Ajkan Ajdemir.

Naime, Zakon Ministarstvu pravde povjerava kontrolu nad sudijama i tužiocima, izvještavaju agencije, dodajući da Ministarstvo dobija šira ovlaštenja kada je riječ o i imenovanju sudija i tužioca a ministar dobija ovlaštenja da pokreće istrage protiv Visokog savjeta sudstva i tužioca, kao i pravo da stavlja različita pitanja na dnevni red tog tijela. Inicijativa da se pojača nadzor nad pravosudnim sistemom pojavila se na fonu korupcionaškog skandala s kraja prošle godine, a opozicija optužuje vladu da ograničava  nezavisnost sudstva i tvrdi da predložene reforme pravosuđa predstavljaju "vladin manevar" kako bi se ograničile posljedice skandala u kom su u uhvaćeni bliski saradnici premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Vlada tvrdi da je taj skandal rezultat postupanja ,"zavjerenika koji su prodrli u policiju i pravosuđe, kako bi oslabili pozicije vlade". Zbog opozicionih kritika Erdogan je pristao da ,"zamrzne" neke djelove zakona, upozoravajući da, ako bude neophodno, te odredbe mogu biti ponovo stavljene na glasanje u parlamentu.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook