64. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU

Kineski film 'Crni ugljen, tanak led' dobitnik Zlatnog medvjeda

Arhiva16.02.14, 13:51h

Kineski kriminalistički film "Crni ugljen, tanak led“ redatelja Diao Yinana dobitnik je Zlatnog medvjeda na 64. filmskog festivalu u Berlinu

diao yinanKineski kriminalistički film "Crni ugljen, tanak led“ redatelja Diao Yinana dobitnik je Zlatnog medvjeda na 64. filmskog festivalu u Berlinu.

Ovaj kineski "noir“ koji prati pet godine potrage za serijskim ubojicom u kineskom industrijskom provincijskom gradu osvojio je nagradu međunarodnog žirija kojim je predsjedao američki scenarist i producent James Schamus.

Srebrnog medvjeda - veliku nagradu žirija - osvojio je film "Grand Hotel Budapest“ američkog režisera Wesa Andersona.

Dva filma koja su uoči dodijele kotirali kao najizgledniji favoriti za nagradu dobili u nagrade za scenarij i režiju. Nagradu za scenarij dobio je domaći film "Križni put“ (Kreuzweg) Dietricha Brueggemanna koji je - premda je oštro kritičan prema vjerskoj rigidnosti - dobio i nagradu ekumenskog žirija. Film kojeg se smatralo najvećim favoritom za pobjedu - Dječaštvo (Boyhood) Richarda Linklater - nagrađen je za najbolju režiju.

"Crni ugljen, tanki led“ treći je film 45-godišnjeg Diao Yinana koji je inače kudikamo poznatiji kao kazališni režiser i pisac.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook