NAČELNIK TUZLE JASMIN IMAMOVIĆ NAKON OSLOBAĐANJA NOVAKA ĐUKIĆA

Suosjećam sa žrtvama zločina na Kapiji i njihovim porodicama. Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili su veliku grešku!

Arhiva14.02.14, 19:05h

Suosjećam sa žrtvama zločina na Kapiji i njihovim porodicama. Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili su veliku grešku. Greška otkrivena od Suda u Strasbourgu sada se ne ispravlja nego se ovim pravi, čini nam se, nova greška ukoliko nešto nisu smislili, rekao je Imamović

Jasmin Imamović/ Foto: DEPO PORTAL

Ovdje se, nama u Tuzli, kopa po ranama, kazao je za Anadolu Agency (AA) načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović komentarišući oslobađanje ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića.

"Suosjećam sa žrtvama zločina na Kapiji i njihovim porodicama. Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili su veliku grešku. Greška otkrivena od Suda u Strasbourgu sada se ne ispravlja nego se ovim pravi, čini nam se, nova greška ukoliko nešto nisu smislili. Iako su dobili zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora zbog uznemirenosti javnosti i te uznemirenosti javnosti bili svjesni, iako su upozoreni na opasnost od bjekstva, donijeli su ovu odluku", kazao je Imamović.

Kako kaže, sada je opasnost od bjekstva definitivna.

Imamović dodaje da će se to desiti "ukoliko nisu smislili neki način kojim će spriječiti osobu za koju je sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, izveo zaključak da je taj Đukić izvršio ratni zločin, najteži ratni zločin u historiji Tuzle".

"Napominjem da su i porodice i Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje najavili traženje odgovornosti za sudije koje su i žrtve i porodice i građane Tuzle doveli u ovakvu situaciju", pojasnio je Imamović.

Prema njegovim riječima, oni su reagirali sat vremena nakon saznanja za "ovu nevjerovatnu odluku suda".

"Jako nam je teško. Ovdje se, nama u Tuzli, kopa po ranama. Otvaraju nam se stari ožiljci i ovo je potpuno nevjerovatna situacija. Ja ne znam da li historija država i prava pamti ovakvu situaciju", poručio je Imamović.

Podsjetimo, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić pušten ja na slobodu nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je osuđen na 25 godina zatvora za granatiranje Tuzle.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook