NERMIN NIKŠIĆ, PREMIJER FBIH

Svi koji su u privatizaciji zloupotrijebili i uništili firme, nakon usvajanja ovog amandmana mogli bi biti procesuirani!

Arhiva14.02.14, 18:45h

Vlada je spremna da u saradnji sa Sindikatom i predstavnicima obespravljenih radnika utvrdi listu prioriteta firmi za koje tražimo provjeru procesa privatizacije, nakon čega bismo to proslijedili nadležnim tužiocima - rekao je federalni premijer

Nermin Nikšić nova

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici utvrdila je prijedlog amandmana o nezastarijevanju krivičnih dijela iz procesa privatizacije, organiziranog i privrednog kriminala, a predloženo je i da bude oduzeta imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima. Prijedlog amandmana upućen je u parlamentarnu proceduru.

- Prva asocijacija na privatizaciju je kriminal. Ogroman je broj primjera problema u privatizaciji, mada treba biti korektan i priznati da to nije slučaj sa svim firmama - kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u izjavi za TV1.

Usvajanje tog amandmana spriječilo bi se zastarijevanje krivičnih dijela iz procesa privatizacije.

- Svi koji su u privatizaciji, zloupotrebom ili činjenjem nekih krivičnih dijela, došli do određene imovine, zloupotrijebili i uništili firme, nakon usvajanja ovog amandmana mogli bi biti procesuirani, u slučaju da nadležni organi utvrde da su izvršena ta krivična djela ili da su učinjena u namjeri da se zloupotrebom zakona i ugovora o privatizaciji unište firme - precizirao je Nikšić.

Federalna vlada je i do sada Tužilaštvu podnosila krivične prijave protiv svih slučajeva u kojima je utvrdila da postoje zloupotrebe, što će činiti i u budućnosti, očekujući veću efikasnost.

- Vlada je spremna da u saradnji sa Sindikatom i predstavnicima obespravljenih radnika utvrdi listu prioriteta firmi za koje tražimo provjeru procesa privatizacije, nakon čega bismo to proslijedili nadležnim tužiocima - rekao je federalni premijer.

Upravo zbog neprocesuiranja i zastarijevanja krivičnih dijela u procesu privatizacije, Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila set antikorupcionih zakona, kojima bi se pokušali osigurati efikasni alati u borbi protiv kriminala i korupcije.

- Oni kojima su usta puna borbe protiv kriminala i korupcije, nažalost, našli su način da u Parlamentu FBiH spriječe usvajanje tih zakona. No, mi nećemo odustati od toga. U saradnji sa Evropskom komisijom, ovih dana ćemo riješiti postojeće dileme o setu pomenutih zakona, te ćemo ih vratiti u parlamentarnu proceduru - poručio je Nikšić.

Mišljenja je da će amandmani na Ustav, koji sprječavaju zastarijevanje krivičnih dijela u procesu privatizacije, te set antikorupcionih zakona, pokazati ko je zaista spreman da se uhvati ukoštac i da se na djelu, a ne samo deklarativno, obračuna sa kriminalom i korupcijom.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook