EM NEMA SNIJEGA, EM PROTESTI PO GRADU

Tursiti bježe iz Sarajeva!

Arhiva14.02.14, 12:19h

Kako je ove godine zimska sezona potpuno podbacila u BiH, a planine ostale bez snijega, turisti mijenjaju destinacije, a situaciju su dodatno pogoršali događaji od prije nekoliko dana, kada Sarajevo nikako nije djelovalo kao turistički primamljiv grad

Sarajevo u plamenu_07_02_2014Gosti otkazuju turističke aranžmane u Sarajevu i na planinama zbog aktuelne situacije u KS, javlja Radio Antena.

Kako je ove godine zimska sezona potpuno podbacila u BiH, a planine ostale bez snijega, turisti mijenjaju destinacije, a situaciju su dodatno pogoršali događaji od prije nekoliko dana, kada Sarajevo nikako nije djelovalo kao turistički primamljiv grad.

No, još samo prije dva dana iz Turističke zajednice su uzbuđene poručivali da je turisata u glavnom gradu BiH sve više, a glasnogovornica Turisitčke zajendice KS Asja Hadžiefendić-Mešić je ove tvrdnje i dodatno pojasnila:

- Mi nemamo informacija o nedolascima ili otkazivanju rezervacija, Protesti se dešavaju svuda u svijetu i to je način na nkoji judi izražavaju nezadovoljstva, pa smo se i mi upisali na listu tih zemalja. Bez obzira na to, svi gradski objekti koji su u funkciji turizma neometano rade, a neki strani turisti su čak prisustvovali protestima u petak. Turizam jeste plašljiva roba, ali je istovremeno i elastična, brzo se oporavlja, zaključila je glasnogovornica Turisitčke zajednice KS.

Iako evidencija pokazuje da je veliki broj turista nakon Nove godine otkazao aranžmane na sarajevskim planinama zbog nedostatka snijega, u Turističkoj zajenici tvrde da je januar završio jako uspješno i da turista ima više nego prošle godine u isto vrijeme.

- U januaru ove godine imali smo 12.826 turista u gradu, što je za osam posto više nego u januaru 2013. Bilo je 26.399 noćenja, što je za 4,7 posto više nego u januaru prošle godine. Ovo je inače period kada je u gradu manje turista, a gužve počinju u maju, kaže Hadžiefendić-Mešić. 

No, ono što se može vidjeti golim okom, Sarajevo trenutno djeluje kao grad u koji turisti samo greškom navrate. 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook