'OVO JE OPRAVDAN BUNT GRAĐANA'

Radončić: Nema te političke ucjene koja će me natjerati da tučem svoj narod

Arhiva13.02.14, 18:29h

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da nema te političke i ministarske ucjene koja će ga natjerati da 'tuče vlastiti narod', da formira neustavni krizni štab i vodi koordinaciju koja će gušiti opravdanu pobunu građana

fahrudin radoncic fles Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je danas novinarima u Sarajevu da nema te političke i ministarske ucjene koja će ga natjerati da "tuče vlastiti narod", da formira neustavni krizni štab i vodi koordinaciju koja će gušiti opravdanu pobunu građana protiv nepravde, sistemske korupcije i političkih ubistava.

Ovo je bio njegov komentar na inicijativu za njegovu smjenu s pozicije ministra sigurnosti BiH koju je danas pokrenuo Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na konstataciju novinara da se SDA u svojoj inicijativi koju je predložila pozvala na nekoliko zakona, Radončić tvrdi da je javni red i mir u strogoj nadležnosti kantona i entiteta, a svako eventualno formiranje kriznog štaba na nivou BiH izazvao bi opasne međunacionalne tenzije te ističe da Republika Srpska ne bi dozvolila da neko njenu policiju stavi pod bilo čiju kontrolu.

- Oni izmišljaju zakone. Potreba kriznog štaba je banalna. Da se građani zaustave, uplaše jer su već srušili SDA-ovu i SDP-ovsku (Socijaldemokratska partija) vlast na 70 posto teritorije i drugo naš čuveni lažni investitor Al-Shiddi potpisao je ugovor sa Zarom da će Zara ući u posjed i otvoriti svoj veliki objekat. Izgradnja objekta kasni iz građevinskih razloga, a Bakiru Izetbegoviću (SDA) treba ili stavka velikih elementarnih nepogoda kojih nema ili vanredni uvjeti koji bi formiranjem kriznog štaba oslobodili Al-Shiddi da plaća višemilionske penale. Ja to nikada neću uraditi - tvrdi Radončić.

Zaključio je da mu uopće nije važan rezultat glasanja u parlamentu BiH o inicijativi SDA, nego mu je važno šta građani misle o njemu te je ustvrdio da ga oni podržavaju dok od drugih "s razlogom traže ostavke".

Upitan zašto je BiH potrebno Ministarstvo sigurnosti kada je i sam Radončić u svojim istupima kazao da nema ovlaštenja, Radončić napominje da je u policijskoj reformi 2007. godine, za koju je SDA glasala, dogovoreno šta su nadležnosti Ministarstva, naglašavajući da ne smatra da je haos u državi BiH nego u nesposobnoj vlasti koja "mora otići".

U protestima prošlog petka zapaljena je i zgrada Predsjedništva BiH, a Radončić kaže da je isključiva odgovornost za to na kantonalnoj policiji Sarajeva i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela koja je bila u zgradi.

- Oni su morali raditi svoj posao i zaštititi objekat - naglasio je ministar Radončić.

žZamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Šemsudin Mehmedović kazao je danas da postoje opravdani razlozi za smjenu ministra sigurnosti BiH jer je u događajima 7. februara, tokom protesta građana BiH, povrijeđen veliki broj osoba te su oštećene brojne institucije BiH.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook