OSVRT NA PROTESTE

Raspudić: Hrvati nisu nasjeli na proteste koji traže ukidanje njihovih prava, a ispad Žbanić je šovinistički

Arhiva13.02.14, 16:46h

Na proteste u BIH osvrnuo se Nino Raspudić samovujereno tvrdeći da Hrvati nisu naivno nasjeli na ovaj bunt

nino raspudićNa proteste u BIH osvrnuo se Nino Raspudić samovujereno tvrdeći da Hrvati nisu naivno nasjeli na ovaj bunt.

Dok se na ulicama Bosne i Hercegovine krvavi prosvjedi postepeno smiruju, niz je onih koji se pitaju ima li bosanski bunt dublju pozadinu ili je to zaista revolucionarna pobuna nezadovoljnog puka. Zanimljivo, pitanja ovog tipa postavljaju si poglavito Hrvati u BIH. Prema njima ovaj prosvjed nije njihovo proljeće. Suglasan je s tom tvrdnjom i ugledni analitičar te jedan od najzapaženijih Hercegovaca u Zagrebu Nino Raspudić. On, naime, vjeruje kako su prosvjedi u Tuzli zaista započeli kao socijalni bunt. Međutim, sljedećih dana organizirani skupovi potpore krenuli su u smjeru koji ima malo veze sa socijalnim očajem. "Ne vidim kakve veze unitaristički zahtjevi za ukidanjem kantona imaju veze sa činjenicom da su ljudi gladni. Prva materijalna neistina je da su se prosvjedi proširili na cijelu BIH. Oni su ostali ograničeni na prostore na kojima žive Bošnjaci.", kaže Raspudić. Za svoju tvrdnju priložio je snimku razilaska prosvjednika sa Španjolskog trga u Mostaru 11. veljače, a koja pokazuje karikaturalnost priče o tome kako su prosvjedi ujedinili nezadovoljne Bošnjake, Hrvate i Srbe. Jasno se vidi ističe naš sugovornik kako svi prosvjednici odlaze u pravcu istočnog dijela grada.

Raspudić se osvrnuo i na odlazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Mostar. "Pozdravljam odlazak premijera Milanovića u Mostar kao odgovoran i državnički potez, kao i smirujuće poruke koje je poslao.", mišljenja je analitičar. Da dolazak hrvatskog premijera ne prođe smirujuće uz bošnjačke političare pobrinula se i redateljica Jasmila Žbanić koja mu je poručila: 'Milanoviću, marš kući'. Ispad redateljice Žbanić za Raspudića je šovinistički. "Pokazuje svo licemjerje klike koja je prema Hrvatskoj pokazivalo umiveno, građansko lice, a istovremeno brutalno gazila politička prava malobrojnijeg naroda u BIH. Jako je dobro što je i šef oporbe pozdravio Milanovićev odlazak u Mostar. Ispada da je politika prema Hrvatima u BIH koja je godinama bila predmet prijepora u RH danas jedina točka oko koje se svi slažu.", ističe Raspudić.

No, naglašava da to što Hrvati u BIH ne prosvjeduju ne znači da dobro živi, niti da su hrvatski političari cvijeće već da nisu naivni stati iza prosvjeda kojima je jedan od temeljnih zahtjeva ukidanje njihovih političkih prava.

 

(dnevno.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook