FOTO/ CRISTOPHER DEAN UOČI VEČERANJEG SPEKTAKLA U ZETRI

Lijepo je biti u gradu gdje smo ostvarili najveći sportski uspjeh

Arhiva13.02.14, 14:44h

Britanski zlatni par ponovit će Bolero s kojim je na sarajevskoj olimpijadi došao do zlatnog odličja. Organizatori manifestacije pozvali se Sarajlije da se prisjete lijepih vremena kada su se svjetski velikani borili za odličja u olimpijskom Sarajevu

Torvill i Dean Press konferencija/Foto:DEPO PORTAL

Foto:DEPO Portal

Povodom obilježavanja 30. godišnjice sarajevske olimpijade, ljubitelji umjetničkog klizanja večeras će u dvorani ''Juan Antonio Samaranch'' imati priliku gledati legendarne Britance Jayne Torvill i Christophera Deana, osvajače zlatne olimpijske medalje 1984. godine.

Britanski zlatni par ponovit će Bolero s kojim je na sarajevskoj olimpijadi došao do zlatnog odličja. Organizatori manifestacije pozvali se Sarajlije da se prisjete lijepih vremena kada su se svjetski velikani borili za odličja u olimpijskom Sarajevu.

- Osjećaj je nevjerovatan, bude nam se emocije. Lijepo se ponovo vratiti u grad u kojem smo postigli svoj najveći sportski uspjeh. Ovdje su se naši životi promijenili, Sarajevo će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima - kazao je Dean na današnjoj konferenciji za medije.

Dodao je da su u Sarajevu još vidljivi ratni ožiljci, ali da je grad nevjerovatno napredovao u odnosu na njegovu zadnju posjetu 1998. godine.

Konferenciji za medije osim britanskog para prisustvovali su i gradolnačelnik Sarajeva Ivo Komšić i šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin.

Torvill i Dean Press konferencija/Foto:DEPO PORTAL

Komšić je podsjetio prisutne na period kada je cijeli region, tada ujedinjan u granice iste države, bio ponosan na Sarajevo i njegove planine.

- Olimpijadom smo se svi ponosili, ne samo Sarajlije i građani BiH, već svi narodi bivše države. Večeras ćemo se prisjetiti tih dana, na olimpijadu i olimpijski duh. Nadam se da će i našim gostima iz Velike Britanije večerašnja manfestacija biti nešto posebno - kazao je Komšić.

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av/Foto: Nina Novaković)

Golijanin je naglasio da je misija gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo izgraditi ledenu dvoranu za zimsku olimpijadu mladih (EYOF) 2017. godine.

- Nismo iskoristili priliku da razvijemo klizačke sportove u BiH nakon olimpijade. Sada moramo u tome uspjeti jer 2017. organiziramo veliko zimsko takmičenje. U narednom periodu oba grada trebaju aktivno raditi na izgradnji ledene dvorane - zaključio je Golijanin.

Večerašnja revija na ledu označava početak kampanje za izgradnju ledene dvorane, na kojoj bi se led održavao deset mjeseci godišnje. Interes za klizačke sportove u Sarajevu je sve veći, a dvorana je neophodna za pripreme bh. reprezentativaca za EYOF 2017.

Torvill i Dean Press konferencija/Foto:DEPO PORTAL

Torvill i Dean Press konferencija/Foto:DEPO PORTAL

(Fena/av/Foto: Nina Novaković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook