KLUB POSLANIKA SDA U PREDSTAVNIČKOM DOMU PSBIH

SDA pokrenula inicijativu za smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića!

Arhiva13.02.14, 14:40h

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da Klub SDA smatra da postoje opravdani razlozi za smjenu ministra sigurnosti BiH

radončić-našaKlub poslanika Stranke  demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnosi inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića - rečeno je danas u Sarajevu na pres-konferenciji ovog kluba.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da ovaj klub smatra da postoje opravdani razlozi za smjenu ministra sigurnosti BiH. Po njegovim riječima, u događajima 7. februara, tokom protesta građana BiH, povrijeđen je veliki broj osoba te su oštećene brojne institucije BiH.

- Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, među kojima veliki broj policajaca. Izazvani su požari i velika oštećenja na zgradi Predsjedništva BiH, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u BiH. Zapaljena je državna zastava, te značajno oštećen Arhiv BiH - kazao je Mehmedović.

Istaknuo je da ove činjenice ukazuju da je 7. februara sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena te da „ministar sigurnosti samo zbog te činjenice, iz moralnih razloga, treba odstupiti s dužnosti“.

- Međutim, analizirajući Zakon o Vijeću ministara BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Zakon o SIPA-i i Odluku o uspostavljanju ministarskog vijeća za saradnju o policijskim pitanjima, proizilazi da ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti da bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina. Stoga, Klub poslanika SDA iz navedenih razloga podnosi ovu inicijativu - kazao je Mehmedović.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook