MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Nacionalisti žele iskoristiti proteste za dezintegraciju BiH!

Arhiva13.02.14, 09:14h

Dayton jeste okončao rat. Loš mir može postati dobar mir, ali potrebna jedna nova priča koja bi priznala pogreške napravljene u ime “etničke mržnje”, rekao je Šaćirbegović

Muhamed Sacirbey/ Foto: Anadolija

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ambasador BiH u Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Šaćirbegović ocijenio je u izjavi za Anadolu Agency (AA), komentirajući val protesta u toj zemlji, koji su u prošli petak eskalirali i nasiljem, da Dejtonski sporazum onemogućava kretanje BiH naprijed, te da je on osnova ''pogrešne i štetne retorike u toj zemlji''.

Kao “izvor i uzroke problema i stagnacije'' vidio je i u zastarjeloj retorici  o uzrocima rata i o budućnosti zemlje.

''Slični problemi postoje i u Republici Srpskoj kao i u područjima u BiH gdje su Hrvati većina. Vjerovatno neki nacionalistički političari, a posebno u RS-u, pokušavaju da zloupotrijebe ove probleme i proteste, te da nametnu svoj plan kako bi dezintegrirali BiH kroz izazivanje stagnacije. Ali ako su uistinu zainteresirani oko budućnosti BiH, onda lideri u RS-u, ali i u cijeloj BiH, trebaju uvidjeti da imaju iste prepreke koje sprječavaju razvoj zemlje, a to su upotreba previše otrovnog nacionalizma, dok su vrlo malo posvećeni pitanjima stvaranja boljih prilika za sve, pa i obrazovanja, socijalnih beneficija i zaposlenja”, kazao je za AA Šaćirbegović, koji je svojevremeno u više navrata zahtijevao da se njegov potpis ukloni sa Dejtonskog sporazuma, smatrajući ga greškom.

Problem vidi i u činjenici da se Dayton, koji je očito izvor bh. problema, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već dugo vremena slovi za veliki uspjeh američke politike i kao takvog ga tamošnja javnost i doživljava.

''To je pomoglo da se neki američki zvaničnici osjećaju dobro, pobjedonosno dok su neki poput Richarda Holbrooka time obogatili svoj CV za ostvarenje nekih budućih ambicija. Zato sam zauzeo vrlo direktan stav u borbi protiv takve retorike jer je sveprisutna. Dayton jeste okončao rat. Loš mir može postati dobar mir, ali potrebna je jedna nova priča (novi pristup) koja bi priznala pogreške napravljene u ime “etničke mržnje” i koja bi zagovarala potrebu integracije BiH u Evropsku uniju (EU) i NATO. To je očekivano za bilo koju evropsku zemlju, a BiH bi konačno trebala prevazići Dejtonski sporazum koji je trebao biti privremeni model, ali je sada očigledno postao prepreka”, zaključio je Šaćirbegović.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook