FOTO&VIDEO/ POLICIJSKA AKCIJA NEDALEKO OD MADRIDA

Uhapšen pripadnik bande 'Pink Panteri' Borko Ilinčić, imao bh. pasoš!

Arhiva12.02.14, 19:39h

Borko Ilinčić, pripadnik srpske bande 'Pink Pantheri, poznate po spektakularnim pljačkama dragulja i skupocjenog nakita širom svijeta, uhapšen je nedaleko od Madrida

hapšenje pink pantera borka ilinčića

Borko Ilinčić, pripadnik srpske bande 'Pink Pantheri, poznate po spektakularnim pljačkama dragulja i skupocjenog nakita širom svijeta, uhapšen je nedaleko od Madrida.

linčića se tražilo zbog pljačke više miliona eura 2007. u Dubaiju. Taj je 35-godišnjak jedan od pljačkaša koji su tada u trgovačkom centru u Dubaiju ukrali više desetaka komada skupocjenog nakita u vrijednosti od ti miliona dolara. Ujedinjeni Arapski Emirati su ga zbog te pljačke osudili na doživotni zatvor, a za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Ilinčić je uhapšen u madridskom predgrađu Alcala de Henares. Policija je kod njega pronašla pasoš izdat u BiH.

Pripadnike bande "Pink Pantheri" traži 20 zemalja, a njihov se broj kreće oko 200 i većina ih je iz država bivše Jugoslavije. Neki od njih su bivši vojnici. Procjenjuje se da su od 1999. opljačkali dragulje u vrijednosti od 330 miliona eura.

Interpol je ustrojio posebnu jedinicu "Projekt Pink Pantheri" za lov na pripadnike bande.

Ime su dobili po dijamantu skrivenom u kremi za lice, kao u legendarnom filmu Petera Sellersa, koji su prethodno opljačkali u londonskoj draguljarnici Graff.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook