AHMET DAVUTOGLU U SARAJEVU

Turska je spremna dati novi kredit BiH

Arhiva12.02.14, 18:50h

Davutoglu je rekao da je prije dva dana u Briselu svim članicama Evropske unije rekao da se cijela Evropa, NATO i okruženje moraju uključiti kako bi pomogli BiH. To nisu samo politički i ekonomski elementi, kazao je, već je to i moralna dužnost svih njih

Ahmet Davutoglu i Zlatko LagumdžijaMinistar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas na press konferenciji u Sarajevu da je Turska prije nekoliko godina obezbjedila za Bosnu u Hercegovinu povoljan kredit u visini od 100 miliona maraka, i ako je potrebno moguće je obezbijediti i druga sredstva. Davutolu je konferenciju održao zajedno sa bh. šefom diplomatije Zlatkom Lagumdžijom.

- Nama u Turskoj veoma je važno da je svaki građanin u BiH zadovoljan, bez obzira o kome su radilo – rekao je Davutolu.

Šef turske diplomatije u Sarajevo je stigao nakon demonstracija, a obavio je razgovore na najvišem političkom nivou.

- Izraziti nezadovoljstvo i protestirati je prirodno i demokratsko pravo. Bilo je demonstracija u glavnim gradovima mnogih evropskih zemalja, također ponukani ekonomskim krizama. Ali je važno pri tome sačuvati društveni poredak – kazao je Davutolu.

Davutoglu je rekao da je prije dva dana u Briselu svim članicama Evropske unije rekao da se cijela Evropa, NATO i okruženje moraju uključiti kako bi pomogli BiH. To nisu samo politički i ekonomski elementi, kazao je, već je to i moralna dužnost svih njih.

- Pomoć i najveća podrška BiH od strane međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini je da se pripremi jedan paket političkih reformi, i jedan paket ekonomske pomoći. Ali, to se treba desiti odmah. Već je viđeno u historiji da, kada se u nekim krizama oklijeva i čeka sa ekonomskim rješenjima, na kraju se isposatvi račun koji je mnogo veći od onog koji je bio u nekoj ranijoj fazi - rekao je Davutolu.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook