ANTIKORUPCIJSKA MREŽA U BIH UPOZORAVA

Uočen veliki broj nepravilnosti u javnom pozivu Federalnog zavoda za zapošljavanje!

Arhiva12.02.14, 17:14h

Mreža ACCOUNT u saopćenju postavlja pitanje zašto javni poziv nema tačno utvrđen rok za prijave, te dodaje da je to u javnom pozivu definisano na način da "javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava utvrđenih po kantonima"

biro za zapošljavanjeAntikorupcijska mreža u BiH (ACCOUNT) uradila je analizu javnog poziva za učešće u Programu jačanja konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo 2013 koji je objavio Federalni zavod za zapošljavanje 18. decembra 2013. i uočila određene nepravilnosti.

Ovih dana smo svjedoci protesta građana u BiH koji nisu zadovoljni socio-ekonomskim stanjem u društvu. Korupcija, nezaposlenost, diskriminacija..., sve su to razlozi zbog kojih ovih dana građani na protestima traže svoje prava. Rješavanje problema nezaposlenosti nalazi se u samom vrhu građanskih zahtjeva.

- Međutim, način kako to pokušava uraditi Zavod za zapošljavanje Federacije BiH smatramo izuzetno lošim - saopćeno je iz Mreže ACCOUNT.

Nakon ispitivanja na terenu koje je uradila članica ACCOUNT-a, Fondacije CURE, uočene su, kako navode, nepravilnosti i/ili odluke koje izazivaju sumnju u transparentnost odabira korisnika sredstava ovog poziva i stvaranja prostora za korupciju.

Mreža ACCOUNT u saopćenju postavlja pitanje zašto javni poziv nema tačno utvrđen rok za prijave, te dodaje da je to u javnom pozivu definisano na način da "javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava utvrđenih po kantonima".

Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako navode iz ove mreže, čemu obavještenja da "apliciranje više nije moguće s obzirom da je sredstva predviđena za taj kanton (Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski...) postignut dovoljan broj prijava".

Naime, napominje se, riječ je o aplikacijama, a ne o potpisanim ugovorima. Podsjećaju da je konkurs otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a ne podnošenja dovoljnog broja aplikacija.

- Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako opravdavaju diskriminaciju fizičkih i pravnih lica, koja ispunjavaju uslove, a kasno su saznali za javni poziv? - pitaju iz Mreže ACOUNT.

Navode da je diskriminacija počinjena nemogućnošću apliciranja radi "postizanja dovoljnog broja prijava", iako još niti jedno tijelo nije utvrdilo da li svi aplikanti zaista ispunjavaju propisane uslove.

- Koliki je iznos raspoloživih sredstava (ukupno i za kantone pojedinačno) i po kojem kriteriju su oni raspoređeni? - neka su od postavljenih pitanja.

Također, pitaju da li je FZZZ izvršio analizu razloga odustajanja velikog broja poslodavaca nakon podnošenja aplikacije. Dodaju da najveći problem predstavlja neobjavljivanje konačnog spiska poslodavaca koji su zadovoljili uslove poziva.

- Poslodavci koji nisu ispunili uslove i nisu prošli na pozivu nisu dobili nikakvu zvaničnu obavijest o razlozima zbog kojih su eliminisani. S obzirom da se radi o javnom pozivu, smatramo da se netransparentnošću trošenja javnih sredstava, neobjavljivanjem zvaničnih spiskova, uveliko ostavlja prostor za korupciju - dodaje se u saopćenju.

Mreža ACCOUNT apeluje da se zbog velikog broja uočenih nepravilnosti u javnom pozivu i netransparentnosti samog procesa, poziv treba u potpunosti poništiti.

- Pozivi koji omogućavaju zapošljavanje predstavljaju jedinu nadu mladim ljudima da se zaposle, međutim netransparenost u trošenju sredstava iz poziva na način koji nije adekvatan, ide upravo na štetu mladih ljudi - navode iz ACCOUNT-a.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook