IAKO JE NAJAVLJENA JUČE

Nema naznaka o zajedničkoj sjednici u Parlamentu FBiH

Arhiva12.02.14, 16:15h

U zgradi gdje se inače održavaju sjednice Parlamenta, novinarima se danas, na njihovu molbu, obratio dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović

Parlament FBiHNakon što je jučer Kolegij Predstavničkog doma Federalnog parlamenta saopćio da će pozvati Kolegij Doma naroda radi razgovora o eventualnoj zajedničkoj sjednici povodom novonastale situacije u Federaciji BiH, danas nije bilo naznaka da će se zajedničko zasjedanje desiti već je rečeno da bi se dva doma mogla sastati odvojeno, možda u istom danu. Termin nije određen.

U zgradi gdje se inače održavaju sjednice Parlamenta, novinarima se danas, na njihovu molbu, obratio dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović.

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda, nije bio raspoložen za izjavu kad su ga sreli u holu zgrade.

Vidović, osim što je naveo mogućnost eventualnog odvojenog zasjedanja dva doma, možda u istom danu, rekao je da on ne vidi ni ustavnu ni poslovničku smetnju za zajedničku sjednicu u aktuelnim prilikama. To je kazao povodom nekih tvrdnji iz poslaničkih krugova da Poslovnik ne predviđa mogućnost zajedničke sjednice.

Vidović je novinarima potvrdio i da su s članovima najužeg rukovodstva oba doma razgovarali danas direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač te ministar unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš.

"Nema dovoljno ulaznih informacija i prijedloga o čemu bi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine trebao odlučiti da bi uticao na konsolidaciju ukupnih sigurnosno-političkih prilika u FBiH", rekao je Vidović obrazlažući zašto po njegovom mišljenju zasad nema dogovora o zasjedanju Federalnog parlamenta u novonastaloj situaciji.

Na jučerašnjem sastanku Kolegija Predstavničkog doma do dajnjeg je otkazan nastavak ranije započete redovne sjednice tog parlamentarnog nivoa, najavljen prije izbijanja protesta u FBiH.

Zaključeno je i da se uputi poziv Kolegiju Doma naroda na razgovor o eventualnoj zajedničkoj sjednici vezanoj za trenutne prilike u Federaciji, zahvaćenoj protestima građana.

Kolegij Doma naroda je zasjedao danas. Saopćio je da će nastaviti stalno zasjedanje te obavezao predsjedavajućeg Doma Tomislava Martinovića na redovne sastanke s dopredsjedavajućim Predstavničkog doma (predsjedavajući Fehim Škaljić prije izvjesnog vremena je podnio ostavku).

Komisija za sigurnost, koja djeluje u Predstavničkom domu, zasjedat će radi analize sigurnosne situacije u Federaciji BiH.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook