FOTO/ OD ORIJENTALNE ARHIVE DO ČINOVNIČKIH DOSJEA

Novi detalji sa zgarišta Arhiva BiH: Šta je izgorjelo u Depou br.1?!

Arhiva12.02.14, 15:01h

Među arhivskom dokumentacijom koja je izgorjela u petak, 07. februara, nalazila se kompletna građa ustavnog suda BiH, istorijski dokumenti iz vremena NDH, personalni činovnički dosjei iz perioda 1918-1945 i dio orijentalne arhive i Banske uprave

Arhiv BiH_Depo1 nakon protestaFoto: Dženan Redžo

Nakon što je u Arhivu BiH započelo čišćenje spaljene dokumentacije tokom demonstracija u Sarajevu, kada je plamen koji je buknuo u Predsjedništvu BiH zahvatio i dio vrijednih historijskih spisa koji su se nalazili u Depou br. 1 Arhiva, ponovo je počela da tinja vatra.

Naime, kako pojašnjavaju uposlenici, toplota je počela da izbija između polica, jer vatru prije nekoliko dana nisu ugasili vatrogasci, već osoblje koje se nalazilo u Arhivu u trenutku požara, pa je isti gašen vodom i čime se sve stiglo, kako bi se zaustavilo spaljivanje arhivske građe. Danas su sarajevski vatrogasvi ponovo intervenisali i spriječili da se vatra uiznova rasplamsa.

Među arhivskom dokumentacijom koja je izgorjela u petak, 07. februara, nalazila se kompletna građa ustavnog suda BiH, istorijski dokumenti iz vremena NDH, personalni činovnički dosjei iz perioda 1918-1945 i dio orijentalne arhive i Banske uprave.

Nastala šteta još uvijek se procjenjuje.     

Arhiv BiH_Depo1 nakon protesta
Arhiv BiH_Depo1 nakon protesta
Arhiv BiH_Depo1 nakon protesta

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook