O ČEMU SE RASPRAVLJA NA HITNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE KS

Da li je MUP mogao zaštiti državnu imovinu: Ko je kriv zbog spaljenih zgrada kantonalne Vlade, Predsjedništva BiH, Općine Centar...?!

Arhiva12.02.14, 13:23h

Komisija za sigurnost predložila je Skupštini Kantona da donese i zaključak da MUPKS-a u saradnji s kantonalnim tužilaštvom stavi u prioritet procesuiranje svih predmeta nezakonite privatizacije, privrednog kriminala, korupcije i organiziranog kriminala

skupština KS/Foto: OslobođenjeNakon što je Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici potvrdila Odluku Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja o razrješenju Vlade Kantona, Komisija za sigurnost predložila je Skupštini Kantona da donese i zaključak da MUPKS-a u saradnji s kantonalnim tužilaštvom stavi u prioritet procesuiranje svih predmeta nezakonite privatizacije, privrednog kriminala, korupcije i organiziranog kriminala.

Predloženo je i hitno procesuiranje počinilaca krivičnih djela koji su uništili zgrade kantonalne Skupštine i Vlade, Predsjedništva BiH, Općine Centar, te uništili privatnu i javnu imovinu građana.

Među zaključcima Komisije je i taj da MUPKS-a, i osim maksimalnih napora radi zaštite objekata i povrijeđenih policajca, tokom demonstracija nije uspio zaštititi zgradu Vlade KS-a.

Ovi zaključci su doneseni na osnovu izvještaja MUP-a o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i dešavanjima vezanim za devastaciju objekata o kojem zastupnici još raspravljaju.

Tokom razmatranja Izvještaja MUP-a o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i dešavanjima vezanim za devastaciju objekata resorni ministar u ostavci Nermin Pećanac istakao je da su policajci
MUPKS-a moralno i visoko profesionalno obavljali svoju dužnost u skladu s raspoloživim kapacitetima.

Potvrdio je da su u demonstracijama u Sarajevu povrijeđena 144 policajca.

(Fena/DEPO PORTAL/aa/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook