ZLATKO LAGUMDŽIJA, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Trebamo naći ljude koji su izazivali i podstrekivali nasilje, ali moramo otvoriti dijalog sa svim građanima ove zemlje!

Arhiva12.02.14, 12:27h

Događaji i frustracija kojom su građani iskazali nezadovoljstvo, rezultat su nepostojanja kvalitetnih mehanizama za upravljanje državom na svim njenim nivoima, kazao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija nova

U Evropskoj uniji je sazrela svijest da suština problema Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu nije samo presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, već mnogo širi set pitanja, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Događaji i frustracija kojom su građani iskazali nezadovoljstvo rezultat su nepostojanja kvalitetnih mehanizama za upravljanje državom na svim nivoima, istakao je Lagumdžija, dodavši da Evropska unija treba sastaviti program koji će omogućiti rješavanje ovih problema.

"Ako je naš evropski put samo naš, onda to sigurno nije evropski put. Za evropski put potrebna su evropska pravila usmjeravanja ka Evropi i to se radilo u svakoj zemlji od kada je uvedeno proširenje EU. Nijedna zemlja nije ušla u EU bez pomoći onoga ko je do tada bio unutar nje", kazao je Lagumdžija, dodavši da naredne sedmice u posjetu BiH dolazi i visoki komesar za proširenje EU Štefan Fule, te da je najavljena posjeta i visoke predstavnice za vanjsku poltiiku i sigurnost EU Catherine Ashton.

Istakavši kako svi znaju da iza protesta stoji opravdano nezadovoljstvo običnog čovjeka u BiH, Lagumdžija je naglasio kako taj stvarni uzrok treba odvojiti od destrukcije.

"Neka drugi organi rade na otkrivanju ko je taj ko je kidnapovao nezadovoljstvo, usmjerio ga na destruktivan način i stavio mrlju na ono zbog čega su protesti počeli. Žao mi je zbog toga što se desilo, ali ono zbog čega su oni izašli na ulice je ono oko čega trebamo svi dobro da se zamislimo. Trebamo naći ljude koji su izazivali i podstrekivali nasilje, ali moramo otvoriti dijalog sa svim građanima ove zemlje", rekao je Lagumdžija. On je dodao da zahtjevi građana ne mogu biti ispunjeni "preko noći", ali proces sticanja povjerenja može biti započet.

Ministar Lagumdžija je naglasio i da institucije BiH trebaju nastaviti sa radom, uprkos demonstracijama, jer "bezbjednost na Marijin Dvoru je zagarantovana". On je pozvao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da, ukoliko se u narednih 15 dana ne riješi pitanje prijevremenih izbora, donese odgovarajuće izmjene zakona koji će to omogućiti.

"Evidentno je da su demonstranti građani i sami pokazali da žele da se distanciraju od zloupotreba koje su bile od strane ljudi koji su htjeli da idu na rušenje i nešto što nije u bilo čijem interesu. To su demonstracije nenasilnog karaktera i nema razloga da se bilo ko zbog toga osjeća nesigurnim. Nezadovljstvo treba da usmjeravamo ka najširem dijalogu. Ako postoji politička volja za dva mjeseca se mogu organizovati prijevremeni izbori", poručio je Lagumdžija.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook