REVOLT SUGRAĐANKE/ NAIVNA SAM, ALI ŠTA ĆU

Ništa nas više ne može iznenaditi... Ili ipak može: Gdje su sada najumnije glave u državi? Zašto šuti ANUBiH?!

Arhiva12.02.14, 12:23h

Bh. novinarka Sabina Osmanagić načinila je lični osvrt na bh. demonstracije koje su praćene brojnim paradoksima, ali je jedan teško objašnjiv - zašto su u trenutku kada država gori u građanskim nemirima najtiši njeni intelektualci?!

građani Sarajeva pred Tužilaštvom KSPiše: Sabina OSMANAGIĆ

Taman kad pomislim da me ništa više u ovoj zemlji ne može iznenaditi i začuditi, desi se upravo to. Ostanem zaprepaštena, s otvorenim ustima i raskolačenih očiju pa ne mogu do daha da dođem…

U BiH počele demonstracije… I ništa čudno i iznenađujuće u tome nema. Ispravka, čudi malo da se sve ovo i davno prije nije počelo dešavati, ali neka, Bosanci i Hercegovci su trpeljiv narod. Trpili 20 godina, oporavljali se od rata, a beskičmenjaci zajahali pa mislili da će tako moći unedogled.

Nije me začudilo ni što se opravdani zahtjevi gladnog i ispaćenog naroda nastoje ispolitizirati, prevesti u nacionalne boje, pa su, tobož, ljudi izašli jer hoće da ruše Republiku Srpsku ili HDZ BiH. To je kod nas šablon. Mora neko, za Boga miloga, stajati iza Muje, Hase i Pere i organizovati ih jer oni nisu nizašta dobri osim za viceva o glupim Bosancima, je li?

Da je ova zemlja onakva kakva bi trebala biti i može biti zbog silnog potencijala kojim raspolažemo, baš bi nekog bilo briga za RS, kantone, FBiH... Kada narod radi, hrani svoju porodicu, ima da makar jednom dnevnom kafu popije i godišnje zapliva u moru, možeš mu, vala, rakuna na čelo države staviti.

Čim nešto kažeš, malo podigneš glavu, odmah prijete ratom, plaše narod turskim sabljama, četničkim kokardama i ustašama. Ma, hajte, molim vas. Nije narod na ulicama da negira RS. Kakva je, takva je - i tu je. Ona je Ustavom zagarantirana i niko je i ne pominje. Narod je na ulicama jer je gladan, žedan, bez posla i ikakve budućnosti. Da je ova zemlja onakva kakva bi trebala biti i može biti zbog silnog potencijala kojim raspolažemo, baš bi nekog bilo briga za RS, kantone, FBiH... Kada narod radi, hrani svoju porodicu, ima da makar jednom dnevnom kafu popije i godišnje zapliva u moru, možeš mu, vala, rakuna na čelo države staviti.

Nije me začudilo ni što je premijer susjedne nam lijepe naše otrčao u Mostar. Dobro, hajde, malo me začudilo što on kao provjereni socijaldemokrata trči u središnjicu HDZ-a u Mostaru i tamo, u društvu  Čovića i Bevande, morališe, pardon, moralizira i poručuje kako će se osobno zauzeti da BiH što prije izađe na put ka EU i da se EU počne odgovornije ponašati prema BiH. Ma nemoj. Ne mogu da propustim priliku da ne upitam. Pa, što ne ode i u centralu SDA da i njima pružiš koju utješnu… I njima su zapaljene prostorije… Posjetu Predsjedništvu BiH da i ne pominjem… Milanoviću, bolji bi primjer pružio da si iz Zagreba dao podršku narodu BiH u nastojanjima da skine ove kriminalce s vlasti nego što si došao, bez ikakvih službenih najava, na teritorij suverene države BiH i očito se, po ko zna koji put, ničim izazvan, umiješao u unutrašnje probleme te iste države.

Nije me začudilo ni to što je Dodik otrčao u Beograd kad su protesti počeli pa s Vučićem iza leđa važno poručio da RS nema problema i da je FBiH generator svih nedaća koje su nas zadesile. Ma pazi, molim te. Kod tebe nema gladnih i obespravljenih…, ti si sve pošteno zaradio. Svaka privatizacija koju si ti pokrenuo je naujspješniji politički i poslovni potez u istoriji RS-a. Možeš mislit'! Ali, 'ajde, i na to smo navikli…da nam lideri trče u susjedne i komšijske zemlje po svoje mišljenje. Trpili bi mi i to. I trpili smo.

Ne mogu čudom da se načudim Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Šta to ono bješe, upitat će se sada mnogi kao kroz maglu se prisjećajući da bi, po svojoj vokaciji, ANUBiH trebala biti generator ideja, rješavanja problema, planova, kako političkih, tako i ekonomskih. Nisam za njih čula… pa…ne sjećam se. Mislim da je to bilo prije nekoliko godina kad su primali nove članove. Ili ne, bit će prije da im je umro neko od članova pa su se oglasili ti povodom. Svejedno.

Ali, ne mogu čudom da se načudim Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Šta to ono bješe, upitat će se sada mnogi kao kroz maglu se prisjećajući da bi, po svojoj vokaciji, ANUBiH trebala biti generator ideja, rješavanja problema, planova, kako političkih, tako i ekonomskih. Nisam za njih čula… pa…ne sjećam se. Mislim da je to bilo prije nekoliko godina kad su primali nove članove. Ili ne, bit će prije da im je umro neko od članova pa su se oglasili ti povodom. Svejedno.

Te sijede, nažalost, ne i mudre glave nikako da skontaju šta je svrha postojanja Akademije. Ne da im država daje budžet kako bi se zvali akademicima i ne radili ništa, već da cjelokupan naučni i javni prostor obogaćuju novim saznanjima, planovima za budućnost. Pa, zar u toj Akademiji ne bi trebali sjediti najučeniji, najekspertniji, naj, naj stručnjaci iz svih područja koji svojim bogatim iskustvom i znanjem mogu pomoći prosvjednicima u njihovim nastojanjima da poprave stanje u ovoj zemlji?

Ma i ja pričam bezveze. Možda sam pravo naivna kada mogu i pomisliti da bi u ovim trenucima, kada građani traže od vlasti da se odgovorno ponaša, ANUBiH mogla odigrati ključnu ulogu i konkretnim prijedlozima unaprijediti ovu državu. Možda sam naivna kada mislim da bi šaroliko, multinacionalno društvo koje je okupljeno u toj Akademiji (neću da ulazim na koji način se postaje član te Akademije) moglo biti pravi primjer bratstva i jedinstva s konkretnim rješenjima.

Eto, naivna sam…šta ću… 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook