IZJAVA BRITANSKOG MVP-A O 'BOSANSKOM PROLJEĆU'

William Hague: Jasno je da se građani BiH osjećaju frustrirano zbog stanja u njihovoj zemlji

Arhiva12.02.14, 10:16h

Komentarišući nedavne događaje u Bosni i Hercegovini, britanski ministar vanjskih poslova William Hague je izjavio

william hague novaKomentarišući nedavne događaje u Bosni i Hercegovini, britanski ministar vanjskih poslova William Hague je izjavio:

"Jasno je da se mnogi građani Bosne i Hercegovine osjećaju frustrirano zbog sporog napretka koji njihova zemlja ostvaruje u oblasti ekonomskih, društvenih i političkih reformi, te uticaja koji to ima na put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Nadam se da će se bosanskohercegovački lideri odazvati pozivima koje su čuli, te poduzeti hitne korake kako bi povećali izglede zemlje i ostvarili ove težnje za promjenom.

Pravo na mirne proteste je važno pravo u svakom demokratskom društvu, ali za nasilje nema opravdanja. Stoga apelujem na suzdržavanje, izbjegavanje zapaljivog govora i fokus pronalaženje načina da se ovaj teški trenutak preokrene u priliku za sve građane Bosne i Hercegovine.

Ujedinjeno Kraljevstvo je postojan prijatelj Bosne i Hercegovine i nastavićemo pozivati na obnavljanje napora Evropske unije da se zemlji pruži pomoć u prevazilaženju problema.

Bosna i Hercegovina dio je porodice nacija Evropske unije i Transatlanske alijanse. Nadam se da ćemo od političara Bosne i Hercegovine vidjeti liderstvo, od građana Bosne i Hercegovine pozitivan angažman, te snažnu podršku od međunarodne zajednice kako bi se ovi ciljevi ostvarili. Ujedinjeno Kraljevstvo će sa svoje strane pružiti podršku kako bi se ovo ostvarilo."

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook