IVICA DAČIĆ, SRBIJANSKI PREMIJER O SITUACIJI U BIH

Ne želimo da se miješamo u ono što su stvari BiH, mirna Bosna je preduslov za stabilnost regiona!

Arhiva12.02.14, 08:52h

Ne želimo da se miješamo u ono što su stvari Bosne i Hercegovine. Smatramo da se problem rešavaju dogovorom. Da se rešavaju bez sukoba. Želimo sve najbolje BiH – znači ne samo RS-u već i Federaciji, rekao je Dačić

Ivica Dačić nova

Neposredno uoči početka nove runde pregovora u Brusselsu između Beograda i Prištine – premjer Srbije Ivica Dačić istaknuo je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) kao je njegova zemlja spremna za nastavak dijaloga i postizanje ''trajnog mira” u regionu.

Uoči odlaska iz New Yorka za Brussels, Dačić je izrazio zabrinutost da bi vanredni izbori u Srbiji, zakazani za mart, mogli čak pomrsiti konce nastavku dijaloga s Prištinom. Jer, kako je izjavio za AA:

''Izbori se znaju zakomlicirati i ponekad nisu suviše podsticajni za dijalog''.

Na pitanje šta očekuje od nove runde pregovora o nastavku dijaloga u Brusselsu – Dačić kaže da nije siguran u krajnji ishod:

“Pa ne znam. Kažem još jednom, ako izbori budu (u martu) – oni nisu baš podsticajni za dijalog. Zakomplikuju se, ali s nadam se da će preovladati potreba da se dijalog (sa Prištinom) nastavi,” rekao je Daćić za AA.

Kada je riječ o traženoj punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, onako kako to zahtjeva mapa puta prema EU Dačić je rekao kako je Beograd iznova nezadovoljan zbog toga što Priština “nastavlja zloupotrebljavati Brusselski sporazum za daljnu afirmaciju svoje samoproglašene državne nezavisnosti''.

“Nismo zadovoljni zato što se stvari ne realizuju u praksi. Takva je bila situacija oko lokalnih izbora (na Kosovu) kada su se dogodili problemi sa biračkim spiskovima. Onemogućena je situacija da ljudi mogu da realizuju svoja građanska prava. Tako da se desilo, na primer da neko može da bude kandidat, a ne može da glasa. E sada, Priština želi da kroz dogovor afirmiše svoju nezavisnost tako da stavlja grb Kosova na glasačke listiće itd”, govori Dačić.

Dosljednost prema Brusselskom dogovoru

Prema njegovim riječima, Srbija želi da se dogovori iz Brusselsa tretiraju onako kako je tamo dogovoreno. Dačić iznsistira da je Beograd spreman za nastavak dijaloga, i sada, uoči vanrednih srbijanskih izbora:

“Mi nastavljamo dijalog. Želimo da dođe do tih praktičnih rešenja za probleme. Na redu je pravosuđe – videćemo i veoma je važno da ne dođe do usporavanja ovog procesa”.

On kaže da i najavljeno povlačenje Catherine Ashton u septembru ove godine dodatno doprinosi političkoj neizvjesnosti pa “će ova godina biti veoma važna”.

Ne miješamo se u bosanska pitanja

Odgovarajući na pitanje dopisnika AA iz New Yorka da pojasni svoju onomadnu izjavu iz Washingtona u kojoj je upozorio, kako bi čak i jedna opaka politička iskra koja bi se mogla dogoditi u okviru tekućih prosvjeda bh. građana  mogla zapaliti BiH, Dačić je iznova ponovio svoj stav.

Kaže, kako je doista rekao “da je jedna varnica ponekad dovoljno da se izazove nestabilnost”, ali i da je naglasio ''kako je važno da se sačuvaju mir i stabilnost za čitav region”:

“Ne želimo da se miješamo u ono što su stvari Bosne i Hercegovine. Smatramo da se problem rešavaju dogovorom. Da se rešavaju bez sukoba. Želimo sve najbolje BiH. Znači, ne samo RS-u (bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska) već i Federaciji”, rekao je srbijanski premjer.

 On je obznanio, kako su u Beogradu i Sarajevu bili čak planirali i da uskoro održe zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Ne znam koliko će to sada biti moguće. Ali, u svakom slučaju želja nam je da Balkan bude stabilan. To znači da se ovakvi problem rešavaju mirnim putem i dogovorom, a ne izazivanjem nestabilnosti. Ja uopše ne želim da ocenjujem da li je neko u pravu, i kakve zahteve ima ili ne. Reč je samo o tome da to ponekad može da dobije i šire dimenzije nego što u početku izgleda”.

O Dodiku sa distance

Na pitanje da li se slaže sa gospodinom Dodikom, koji je opet, i ovaj put u prisustvu srbijanskog vicepremjera Aleksandra Vučića u nedjelju, u Beogradu ponovio da Bosna i Hercegovina nema budućnosti i da klizi ka svom raspadu, te da su upravo nemiri u Federaciji to i dokazali – Dačić je odgovorio:

“Ne bih ulazio u to. Srbija garantuje Daytonski sporazum. Po Daytonskom sporazumu postoji Bosna i Hercegovina, sa dva entititeta – sa tri naroda, i to je nešto čega se mi pridržavamo”, rekao je Ivica Dačić.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook