BIH VIŠE NEĆE BITI ISTA ZEMLJA

Kojović: Ako ne žele pomoći, Hrvatska i Srbija neka šute i gledaju svoja posla

Arhiva11.02.14, 11:00h

Član Predsjedništva Naše stranke, te zastupnik u Skupštini KS Peđa Kojović za hrvatski portal Danas.hr je komentirao prosvjede u Bosni i Hercegovini, zašto ih njegova stranka podržava te kako ocjenjuje posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru

PEĐA KOJOVIĆČlan Predsjedništva Naše stranke, te zastupnik u Skupštini KS Peđa Kojović za hrvatski portal Danas.hr je komentirao prosvjede u Bosni i Hercegovini, zašto ih njegova stranka podržava te kako ocjenjuje posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru.

Kojović je kazao kako je siguran da ćemo o ovim dešavanjima jednog dana govoriti kao o februarskoj revoluciji jer BiH, nakon ove eksplozije socijalnog, pa i moralnog bunta, "sigurno neće biti ista zemlja kao prije toga".

Kaže da je teško u ovom trenutku predvidjeti šta će se događati u narednim danima i sedmicama, ali mu se čini da je politička era u kojoj ste "mogli krasti javnu imovinu i novce, a poziciju vlasti čuvati podizanjem međuetničkih tenzija pred izbore, završena".

Kojović je naglasio da je ustavna struktura BiH iracionalna, ekonomski neodrživa, guši realni sektor privrede i ozbiljno narušava ljudska i građanska prava.

- Na vlasti su već 20 godina političke partije čiji je jedini cilj kontrola i kriminalna manipulacija javnom imovinom i novcem. Kad tome pridodate aroganciju i neosjetljivost vlasti prema građanima i njihovim problemima onda dobijete ovako nasilnu reakciju javnosti. Pljačka i uništavanje javne imovine i vrijednosti u ovoj zemlji traje već 20 godina i sasvim sigurno nije počela tokom ovih demonstracija niti je po obimu usporediva sa onom koju čine vladajuće partije - rekao je Kojović.

Po njemu, najveća vrijednost ovih protesta je to što demonstranti odbijaju da budu striktno organizovani od strane nekoga ili nečega, da budu kvalifikovani, podijeljeni po etničkoj, partijskoj ili bilo kojoj drugoj formuli.

- Građani pokazuju da jako dobro znaju šta hoće, kakvu vrstu promjena, a kad osjete da im trebaju vođe oni će ih sami proizvesti ili imenovati. Ovi ljudi su preživjeli strahote rata i ostali normalni. Znaju oni šta će i kako će - kazao je on.

Naveo je kako izvanrednih izbora po sadašnjem izbornom zakonu u BiH nema.

- Procedura izmjena je, obzirom na urgentnost, realno nesprovodiva. Naravno, gospodin Inzko ima ovlasti da ih raspiše i to bi bilo najpravednije rješenje, ali naše iskustvo sa međunarodnom zajednicom ne daje povod za takva nadanja. Nadam se da će i federalna Vlada uraditi isto što i kantonalne u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Bihaću i da će se uspostaviti krizne Vlade sa vrlo jasnim akcionim planom djelovanja do izbora u oktobru 2014. Osnovni zadatak tih vlada je da spriječe finansijski kolaps institucija sistema i da pred nadležnim organima pokrenu proces utvrđivanja odgovornosti onih koji su nas doveli do ovako teškog ekonomskog i političkog stanja - rekao je Kojović.

Komentare da se prosvjedi događaju samo u "bošnjačkim" kantonima, te da su izrežirani Kojović je ocijenio udruženim, očajničkim pokušajem nacionalističkih elita da spase pozicije i bogatstvo koje im je ovakav nakaradan sistem omogućio.

- U Hrvatskoj se, kao i u Srbiji, svašta pričalo i priča i to na način koji je neprimjeren za države koje su prije samo 20 godina izvršile agresiju na nas. Ako Hrvatska i Srbija ne žele pomoći BiH da uspostavi demokratski sistem kakav one imaju onda je minimum komšijske kulture da šute i gledaju svoja posla - rekao je on.

Angažman i poruke hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je u nedjelju posjetio Mostar, ocijenio je kao nepromišljen potez i netačnu izjavu.

- U suprotnosti sa onim što očekujemo od političara njegovih deklarativnih opredjelje nja. Zna se kako, kada i na čiji poziv premijer jedne posjećuje drugu državu - zaključio je Kojović.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook