POSTIGNUT DOGOVOR S PREDSJEDAVAJUĆIM SKUPŠTINE

Na protestima u Zenici više od 1.000 građana, traži se kolektivna ostavka kantonalne Vlade

Arhiva10.02.14, 17:18h

Na današnjim mirnim protestima u Zenici okupilo se više od 1.000 građana koji su tražili da se izvršna vlast u Zeničko-dobojskom kantonu razriješi po hitnom postupku odlukom Skupštine ZDK

protesti u Zenici - gori zgrada Vlade ZDK/Foto: AANa današnjim mirnim protestima u Zenici okupilo se više od 1.000 građana koji su tražili da se izvršna vlast u Zeničko-dobojskom kantonu razriješi po hitnom postupku odlukom Skupštine ZDK.

Policija, koja je osiguravala današnje okupljanje, na protestima se pojavila bez zaštitne opreme koja se inače koristi kod incidentnih situacija u gradskim uslovima.

Tokom pregovora tim grupe demonstranata postigao je dogovor s predsjedavajućim Skupštine Sretkom Radišićem i kolegijom Skupštine da u narednih osam dana ili ranije, ako se za to steknu uslovi, bude održana vanredna sjednica Skupštine ZDK na kojoj će se odlučiti o kolektivnoj ostavci kantonalne Vlade.

Predstavnici su pored brojnih pojedinačnih zahtjeva članova pregovaračkog tima, a koji su se odnosili na rješavanje problema pojedinih grupa građana, zatražili i ostavku predsjedavajućeg Skupštine.

Nakon završetka pregovora, veća grupa građana, njih oko 300, otišli su pred zgradu Općine Zenica gdje namjeravaju zatražiti ostavku aktuelnog načelnika Husejina Smajlovića.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook