FOTO/ HILJADE GRAĐANA I DANAS NA ULICAMA SARAJEVA

Sarajevski demonstranti se razišli, poručuju da neće odustati dok Nermin Nikšić ne podnese ostavku!

Arhiva10.02.14, 20:52h

Demonstranti koji su danas protestvovali u centru Sarajeva razišli su se, a nastavak demonstracija zakazan je za sutra u 12 sati

demonstranti ispred zgrade Vlade FBiH/Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

 Demonstranti koji su danas protestvovali u centru Sarajeva razišli su se, a nastavak demonstracija zakazan je za sutra u 12 sati.

Dio demonstranata ostao je noćas da "dežura" na raskrsnici kod Higijenskog zavoda.

Kada će saobračaj biti ponovo uspostavljen nije poznato, jer pripadnici policije još uvijek usmjeravaju saobraćaj u sporedne sarajevske ulice.

Okupljeni demonstranti su poručili da neće odustati od svojih ciljeva te da će se i u narednim danima okupljati na istom mjestu sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, odnosno dok kompletna federalna Vlada na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem ne podnese ostavke. Predstavnici demonstranata sveli su listu svojih zahtjeva sa pet na samo jednu tačku, a to je ostavka federalnog premijer Nermin Nikšića i Vlade Federacije BiH, javlja reporter Anadolu Agency (AA) s mjesta događaja.

Danas ranije demonstranti su iznijeli svoje zahtjeve među kojima je i onaj o ostavci Vlade FBiH, koji je Vlada odbila. 

Federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je na smirivanje tenzija i vraćanje dijalogu i dogovoru kroz institucije sistema. Kazao je da je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju i da će sutra uputiti prijedlog za izmjenu Izbornog zakona prema kojem bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora u BiH i, kako je kazao, "demokratski način promjene vlasti". 

U zahtjevima, koje su demonstranti iznijeli danas, navodi se da traže smjenu federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 konvertibilnih maraka (KM), omogućavanje posla nezaposlenim, omogućavanje primanja nezaposlenim, ali i ukidanje rada na crno.

Predstavnici demonstranata koji su bili na pregovorima s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije BiH završeni su i kako je u izjavi za medije kazala predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da bi se mogli organizirati prijevremeni izbori.

Prema ovim zaključcima ujutro će biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi organiziranja prijevremenih izbora.

Također je zaključeno da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizirana te u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima.

protesti u sarajevu - blokiran saobraćaj/ Foto: AA

Nadalje, a kako je ustvrdila predstavnica neformalne grupe građana federalni premijer Nermin Nikšić je kazao da neće dati ostavku na tu poziciju, odnosno da će odstupiti s funkcije ako na njegovo mjesto dođe neko bolji od njega.

remijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je nakon sastanka s predstavnicima demonstranata ponovno pozvao na smirivanje tenzija i vraćanje dijalogu i dogovoru kroz institucije sistema.

 

Kazao je da su predstavnici demonstranata upoznati o tome što Vlada Federacije u stalnom zasjedanju poduzima.

 

- Pozicija Vlade Federacije nije uopšte sporna. Nama je svakako izglasano nepovjerenje i mogu se provesti aktivnosti imenovanja druge Vlade koja bi u skladu s ustavom i zakonom preuzela odgovornost u Federaciji - naglasio je Nikšić.

 

Najavio je, istovremeno, da će sutra biti upućen prijedlog u parlamentarnu proceduru za izmjenu Izbornog zakona čime bi se omogućilo da se hitno provedu izbori u BiH jer je to jedini demokratski način promjene vlasti.

Po Nikšićevim riječima, s predstavnicima demonstranata je razgovarano i o reviziji privatizacije te konstatirano da će u vezi s tim biti sačinjena lista firmi za koje će se zatražiti procesuiranje, odnosno istraga  u vezi s nelegalnom privatizacijom.

Odgovarajući na novinarske upite kazao je da će u parlamentarnu proceduru biti ponovo vraćen set antikorupcijskih zakona koji je na tragu rješavanja brojnih problema.

Demonstranti su se uputili prema Ali-pašinoj ulici, a ispred Vlade je ostalo svega desetak demonstranata, odnosno predstavnika neformalne gupe građana.

Blokirali su centralnu raskrsnicu kod tramvajske okretaljke kod Ali-pašine džamije.

Jedan od ratnih komandanata specijalne policije, pripadnik tima Federalne uprave policije Zoran Čegar, ušao je ranije sa dva pregovarača u zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Čagar je pred demonstrantima zahtijevao da se ukloni grupa demonstranata sa kapuljačama i zapaljivim koktelima.

Podsjećamo, tačno u podne počelo je okupljanje građana ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Tamo se okupilo oko hiljadu građana koji mirno stoje i izražavaju svoje nezadovoljstvo držeći papire sa dijelovima teksta UN-ove Konvencije o ljudskim pravima. Saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH je blokiran. Demonstranti su nakon toga krenuli pred zgradu Vlade FBiH, a Alipašina ulica je blokirana.

protesti u Sarajevu - blokiran saobraćaj/ Foto: AA

"Pljačkali ste 20 godina, dosta“, „Hoćemo imena milijardera“, skandiraju okupljeni demonstranti.

Predstavnici demonstranata traže od Vlade FBiH da večeras do 19 sati podnese ostavku.

- Osobama sa invaliditetom u BiH ugrožena su sva prava čime su roditelji te djece prepušteni sami sebi. Mi više uopšte ne znamo kome da se obratimo i ko da nam pomogne - kazala je Mirsada Begović, majka dječaka sa poteškočama u razvoju.

Zbog teškog položaja pripadnika ove populacije osobe sa invaliditetom žele da u BiH sadašnji i budući ministri samo pridržavaju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, koje je BiH potpisala 2009 godine.

demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsjedništva/Foto: Anadolija

Istakla je činjenicu da djeca sa poteškočama u razvoju imaju invalidninu od 146 KM i nemaju prava na školovanje.

Borac Fikret Arnautović sa drugim prpadnicima boračke populacije izrazio je nezadovoljstvo jer se već poslijednih 20 godina nalazi na birou.

- Imali smo 150 KM kao demobilisani borci i to su nam ukinuli - kazao je Arnautović. Poručio je da borcima nije važno da li će ministri podnijeti ostavke ili ne govoreći da „rade šta hoće samo nek nam poboljšaju socijalni program“.

Građanka Tanja Romanić-Piralić izrazila je nezadovoljstvo noseći transparent „Jedina mi nada da mi padne vlada“ te istakla zahtjev da se osnuje ekspertna vlada sa najmanje 10 stručnjaka ekonomista koji će BiH izvesti, kako kaže, na pravi put tako što će iskoristiti već postojeće fondove i novac za razvoj privrede i poljoprivrede.

demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsjedništva/Foto: Anadolija

U svim većim gradovima Federacije BiH za danas je najavljen nastavak protesta građana nezadovoljnih ekonomsko-socijalnom situacijom i radom nadležnih institucija.

Proteste u Sarajevu za danas najavila je neformalna grupa građana, a, nakon što su na slobodu pušteni pritvoreni demonstranti, njihov novi zahtjev je ostavka Vlade Federacije BiH.

demonstranti ispred zgrade Vlade FBiH/Foto: Anadolija

demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsjedništva/Foto: Anadolija

demonstranti blokirali saobraćaj ispred Predsjedništva/Foto: Anadolija

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook