VIDEO/ ASIM MUJKIĆ - KAKO SU POSLJEDICE POSTALE VAŽNIJE OD UZROKA

Oni koji ističu vandalsku stranu protesta, u drugi plan guraju prave razloge zbog kojih se BiH digla na noge!

Arhiva10.02.14, 11:47h

Činjenica da se danas više priča o posljedicama, nego uzroku protesta, nije ništa više do malograđansko licemjerje, kaže Asim Mujkić

asim mujkić novaProfesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić, gostujući na Al Jazeeri Balkans, govorio je o demonstacijama koje su proteklih dana odigravaju u nekoliko bh. gradova.

- Oni koji naglašavaju te događaja s vandalske strane, po mom mišljenju, u stvari žele da u drugi plan gurnu ono zbog čega smo se okupili i zbog čega se sve dešava - a to je katastrofalno stanje, velika klasna podijeljenost i sasvim opravdani zahtjevi radnika - rekao je prof. Mujkić.

Na pitanje kako to da se danas više priča o posljedicama, a ne uzroku, proif. Mujkić odgovara:

- Naravno, to je ta priča. To nije ništa više osim malograđanskog sentimenta. Razbiti trafiku, zaista, jeste vandalski čin, ali gnjev usmjeriti prema institucijama, onoga što građani smatraju zlom, a to su dejtonske instuitucije vlasti, a među njima prije svega kantoni, koji su zaduženi za privatizacije i svu tu bijedu u koju su radnici zapali - to onda nema smisla. Jeste za žaljenje da dio Arhiva izgori, ali isto tako pred očima nam je višegodišnje propadanje Zemaljskog muzeja, koji je od izuzetnog, prvoklasnog značaja, pa nad tim izgeda ne žalimo, i to nam nije važno. To je malograđansko licemjere - zaključuje Mujkić.

Cijeli intervju pogledajte ispod:

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook