OŠTEĆENJE TUĐE STVARI I NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU

Uhapšene osobe osumnjičene za kaznena djela počinjena tokom protesta

Arhiva09.02.14, 16:45h

Policijski službenici Druge policijske uprave jučer u 8.45 sati lišili su slobode R.B., (1994.), D. E., (1991.), a zatim u 16.55 i A. K. (1993.) iz Sarajeva, zbog sumnje da su 7. februara, za vrijeme održavanja protestnog okupljanja građana ispred Vlade Kantona Sarajevo

protesti u sarajevu - podrška Tuzli/Foto: Anadolija Policijski službenici Druge policijske uprave jučer u 8.45 sati lišili su slobode R.B., (1994.), D. E., (1991.), a zatim u 16.55 i A. K. (1993.) iz Sarajeva, zbog sumnje da su  7. februara, za vrijeme održavanja protestnog okupljanja građana ispred Vlade Kantona Sarajevo, u ulici Reisa Džemaludina Ćauševića, počinili kaznena djela ''učestvovanje u grupi ljudi koja učini krivično djelo'', ''oštećenje tuđe stvari'' i ''napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti''.

O navedenom slučaju obaviješten je dežurni kantonalni tužitelj u Sarajevu, a imenovani su predati u nadležnost policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Centar.

Nakon kriminalističke obrade, R. B. i D. E. su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je A. K. predat u prostorije Odsjeka za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Prve PU, jučer u 10.25 sati, zbog sumnje da su tokom protesta počinili ista kaznena djela kao i gore navedene osobe, lišili su slobode O. H., (1994.), G. M. (1991.) A. A. (1981.) i Z. T. (1987.) iz Sarajeva.

Iz istih razloga, policijski službenici Treće policijske uprave jučer u 11.55 sati uhapsili su Š. D. (1985.) iz Sarajeva, a pripadnici Prve policijske uprave lišili su slobode G. E (1995.) i G. K. (1994.), te Č. S. (1991.) iz Sarajeva.

O navedenim slučajima obaviješten je dežurni kantonalni tužitelj u Sarajevu.

U dvorištu kuće aktivirana eksplozivna naprava 

MUP Kantona Sarajevo jučer u 7.40 sati je obaviješten da je  7. februra oko 23.35 sati nepoznata osoba aktivirala eksplozivnu napravu u dvorištu kuće, koja je u vlasništvu D.O., u ulici Novopazarška, općina Novo Sarajevo.

Povrijeđenih osoba nije bilo, a na kući je pričinjena materijalna šteta.

O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj je izvršila uviđajna ekipe MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog događaja, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Policija osiguravala nenajavljen skup građana

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo jučer od 13.20 do 20.15 sati osiguravali su nenajavljeno okupljanje stotinjak građana ispred zgrade Općine Centar  i zgrade Predsjedništva.

U vremenu od 15.45 sati do 20.00 sati, okupljeni građani su onemogućili odvijanje saobraćaja u ulici Maršala Tita, ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Uhapšeni maloljetni napadači

Službenici Prve policijske uprave jučer u 14.15 sati uhapsili su malodobnog K. N. (1997.) zbog sumnje da je istog dana oko 14.10 sati u ulici Šenoina do broja 22, počinio kazneno djelo ''Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti'', te malodobnog C. H. (1997.) iz Sarajeva, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ''pripremanje izvršenja krivičnog djela''.

Kod Č.H. pronađena je i oduzeta jedna kapa ''fantomka" i jedna boca sa benzinom.

O navedenom slučaju obaviješten je dežurni kantonalni tužitelj u Sarajevu, a imenovani su predati u prostorije Odsjeka za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Opljačkana prodavnica "Merkator BiH"

Nepoznati razbojnici jučer oko 18 sati opljačkali su prodavnicu   "Merkator BH" d.o.o. Sarajevo, koja se nalazi u ulici Teheranski trg broj 1, općina Novi Grad Sarajevo.

O navedenom slučaju obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog događaja, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Uručeno 81 prekršajnih naloga

U toku proteklog dana, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo uručili su 81 prekršajni nalog, a za lakše prekršaje upozorili  33 vozača.

Iz saobraćaja je isključeno pet vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, dva vozača bez položenog vozačkog ispita, tri osobe prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, dok je jedno vozilo isključeno zbog isteka registracije, saopćeno je iz MUPKS-a.

(FENA/dh)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook