FOTO/ MIRNA NOĆ U GLAVNOM GRADU BIH

Završeni protesti u Sarajevu...

Arhiva09.02.14, 20:24h

Posljednja skupina demonstranata u Sarajevu, koji su danas zahtjevali da prethodno uhapšeni demonstranti budu pušteni na slobodu, razišla se nešto prije 20 sati

protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AAFoto: AA

Posljednja skupina demonstranata u Sarajevu, koji su danas zahtjevali da prethodno uhapšeni demonstranti budu pušteni na slobodu, razišla se nešto prije 20 sati.

Saobraćaj je pušten u promet u svim saobraćajnicama koje su prethodno bile blokirane.

Mirni protesti koji su krenuli danas oko 12 sati prošli su bez ikakvih incidenata i  policija ni u jednom trenutku nije imala razloga da interveniše.

Kontejnere i žardinjere koje su demonstranti izvukli na ulicu, uz nagovor i pomoć pripadnika Specijalne policije, sklonuli su sa saobraćajnica.

Osim brojnih domaćih medija,  današnje proteste, u kojima je učestvovalo nekoliko stotina osoba, su pratili brojni inostrani mediji.

 Demonstranti koji su bili okupljeni ispred PU Centar Sarajevo došli su pred Kantonalno tužilaštvo KS-a sa istim zahtjevom, da pritvoreni demonstranti budu pušteni na slobodu.

Više od 500 demonstranata uzvikivalo je "Pustite ih napolje" i obraćaju se Specijalnoj policiji sa riječima "Skinite kacige".

Pred PU Centrar šef kriminalističke policije Mirsad Šukić  kazao je da je 10 od 20 uhapšenih demonstranata u petak predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Tramvajski saobraćaj koji je bio kratko blokiran zbog demonstracija, ponovo je uspostavljen.

U međuvremenu tu su stigli i pripadnici Specijalne policije MUP-a koji su pod punom opremom.

Demonstranti su nakon sat vremena provedenih ispred Predsjedništva BiH krenuli prema Marijin Dvoru, odnosno PU Centar.

Ispred Predsjedništva BiH demonstranti su uzvikivali "hoćemo ostavke" i "lopovi, lopovi",  au ovom dijelu grada bio je obustavljen saobraćaj.

Prosvjednici uzvikuju i "hoćemo zakone" i "pustite nam djecu".

protesti ispred predsjedništva bih/ Foto: RSEFoto: RSE

Neki od njih nose transparente na kojima piše: "ostavke bando", "hoćemo ostavke kompletne Vlade", te "pustite nam djecu iz zatvora".

Jedan od prosvjednika nosi i transparent na kojem piše „Uhapsite lešinare Hidrogradnje“.

protesti ispred Predsjedništva BiH /Foto: AA

Zgradu Predsjedništva osiguravaju pripadnici policije.

Jučer popodne nekoliko stotina građana je na miran način iskazivalo nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Zahtijevali su bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada; nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva, te hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje „lova na ljude“.
protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AA
U međuvremenu, sinoć je Vlada Kantona Sarajevo održala vanrednu sjednicu na kojoj je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković obavijestio članove Vlade da će podnijeti neopozivu ostavku na funkciju premijera.

Ostavka premijera, u skladu sa Zakonom o Vladi, podrazumijeva i ostavku svih članova Vlade.

protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AA

Vlada je naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a da joj do danas u 12.00 sati podnese izvještaj o javnim protestima i da procijeni bezbjednosnu situaciju u Kantonu Sarajevo sa prijedlogom mjera u svrhu normalizacije svih funkcija u Kantonu.

Protesti koji su u petak organizirani u nekim bh. gradovima, u Sarajevu su se pretvorili u nerede prilikom kojih je povrijeđen veliki broj osoba, među kojima je najviše policajaca. Također, zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, te zgrada Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja je u potpunosti izgorjela, kao i nekoliko automobila.
protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AA

protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AA

protesti ispred predsjedništva bih/ foto: AA

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook