FOTO/ ZASTRAŠUJUĆI POGLED U UNUTRAŠNJOST ARHIVA BIH

Ovo nije smjelo da se dogodi: Zgarište u kome su nestali vrijedi istorijski dokumenti bh. države!

Arhiva09.02.14, 12:23h

Ova građa je prošla tri rata, Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, ali je prekjučer stradala... Zastrašujući pogled u unutrašnjost Arhiva BiH nakon protesta u Sarajevu!

Arhiv BiH nakon požara/Foto:AANajvrijednija građa Arhiva Bosne i Hercegovine pretrpjela je veliku štetu u požaru u zgradi Predsjedništva BiH, koji je izbio tokom nereda u bh. prijestolnici, Sarajevu.

Kadrovi iz prostorija Arhiva BiH pokazuju uništene materijale.

Podsjetimo, u požaru je stradao fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, dosjei Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građe iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti... U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela…

Nakon što je u Sarajevu zapaljen jedan od depoa u kojem je bila najvrednija građa kojom Arhiv BiH raspolaže, stradala je i građa koja se nalazila u podrumu Predsjedništva BiH, gdje je inače smješten Arhiv BiH, potvrdio je ranije za Anadolu Agency (AA) direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

''S obzirom na stradali fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, obavijestit ćemo Vladu Austrije, ali i UNESCO, Međunarodni arhivski savez... Treba organizirati solidarnu akciju među arhivima u BiH da se spasi što se može spasiti. Predstoji i akcija oko osiguranja sredstva da se osposobe prostorije za dalji rad. Sva stakla su polupana, garež, nepristupačnost'', kazao je Zahirović.

Ova građa je prošla tri rata, Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, ali je, kazao je Zahirović, prekjučer stradala.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook