KOMENTAR GRAĐANINA/ ZAŠTO JE POLICIJA BILA TAKO NEMOĆNA

Sve me ovo podsjeća na onaj vic - učenik naučio lekciju o mravima, a nastavnik mu postavio pitanje o slonovima...

Arhiva08.02.14, 22:25h

Gledam snimak iz Tuzle. Policija se SKLANJA da bi „demonstranti“ ušli u zgradu Kantona. Policija nije bila spremna na "ovo"??? Pa u čemu je ovdje fol?!?

Demonstranti upali u zgradu Vlade TK/ Foto: Tip.baPiše: Sanel UGARAK

Gledajući dešavanja jučer na raznoraznim TV stanicama, neke stvari mi nikako nisu bile jasne. K'o u animiranom filmu, hiljade mi upitnika iznad glave.

Gledam Mostar uživo. Novinar Seid Masnica (BHT) govori sljedeće (parafraziram): "Evo me, gledam kako pale zgradu vlade i kolona ide prema zgradi HDZ-a, a nigdje ne vidim ni jednog policajca. Onda glasnogovornik MUP-a HNK-a (mislim Srećko Bošnjak) kaže da čekaju pojačanje iz drugih kantona. Policija nije bila spremna na „ovo“. !!!

Gledam Sarajevo uživo (FTV, BHTV…)... Kamere snimaju iza leđa policije. Vidimo da se policija odmakla od ulaza u zgrade PUŠATJUĆI i ne reagujući na one koji ulaze i izlaze iz zgrade??? Da bi ta ista policija, samo sat kasnije, potisnula te iste “prosvjednike” preko mosta kod Skenderije i prema Vječnoj vatri. Policija nije bila spremna na „ovo“.???

Gledam snimak iz Tuzle. Policija se SKLANJA da bi „demonstranti“ ušli u zgradu Kantona. Policija nije bila spremna na "ovo"???

Gledam izjave zvaničnika i političara, i ukratko ovako glase: Narod je gladan, žedan i treba da se buni, ali demokratskim sredstvima. Ovo danas je bio napad na državu, ovo su huligani, ovo su vandali, ovo je državni udar, gore nego 1992., treba kazniti, treba hapsiti i sl...???

Nigdje odgovornosti za „ovo“!

Policija nije bila spremna na „ovo“, a „ovo“ skupine od, najviše, 20-ak ljudi.??? Na policiji „tehnike“ par hiljada maraka i obuke od desetke hiljada maraka (i više) , a “ovih” dvadesetak (nek je i trideset). Policija nije bila spremna na „ovo“.???

“Ovi” rade šta hoće kraj takve policije.

Pa se sjetih nekih nereda na tribinama. Tri puta manje policije i za 20 minuta RASTJERAJU pet puta više napadača???

Onda gledam izjave zvaničnika i političara, i ukratko ovako glase: Narod je gladan, žedan i treba da se buni, ali demokratskim sredstvima. Ovo danas je bio napad na državu, ovo su huligani, ovo su vandali, ovo je državni udar, gore nego 1992., treba kazniti, treba hapsiti i sl...???

Nigdje odgovornosti za „ovo“!

Sve me podsjetilo na vic kad je učenik naučio lekciju o mravima, a nastavnik postavio pitanje o slonovima. Pa učenik odgovara: „Slonovi su velike životnje na koje mogu stati milioni mrava. A mravi žive u kolonijama...“ Nigdje suštine „ovog“!

A znali su da će biti prosvjedi. Znali su da će biti demonstracije. Sve društvene inernetske mreže su brujale o pozivima na proteste. Ja sam znao. Da li je moguće da policija nije znala? Glupo pitanje, naravno da je znala.

PA U ČEMU JE FOL???

Onda malo pogledam snimke na internetu. Snimci protesta po svijetu koji su završili nasilno. Vrloooo slično. Izjave političara nakon tih protesta. Vrloooooooooooo slično. TV komentari. Vrloooooooooo slično?!?

A znali su da će biti prosvjedi. Znali su da će biti demonstracije. Sve društvene inernetske mreže su brujale o pozivima na proteste. Ja sam znao. Da li je moguće da policija nije znala? Glupo pitanje, naravno da je znala.
PA U ČEMU JE FOL???

ŠTA JE OVO??? Da li je moguće da je svuda ovako slično?!
 
I onda na Wikipediji (hvala Wikipediji) nađem ovu stranicu: http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_provocateur

AHA!!!

Ovo je prevod teksta: “Agent Provocateur (fr.) je tajni agent koji djeluje kako bi se privukle druge osobe da počine nezakonita ili nepromišljena djela ili da ih se lažno optuži za sudjelovanje u nezakonitom činu. Agent Provocateur može biti zaposlen od strane policije ili drugog tijela za diskreditiranja ili da naštetiti nekoj drugoj skupini (npr. mirni prosvjed ili demonstracije), izazivajući ih na izvršenje nedjela - dakle, potkopavajući prosvjed ili demonstracije kao cjelinu. “

“Agent Provocateur je možda policajac ili tajni agent policije koji potiče osumnjičene na obavljanje zločina u uvjetima u kojima se mogu dobiti dokazi; ili koji sugerira drugima počinjenje kaznenih djela, u nadi da će ići po njegovom prijedlogu zajedno i biti osuđen za zločin.
 
Politička organizacija ili vlada mogu koristiti agenta provokatora protiv političkih protivnika. Agent provokator će pokušati potaknuti protivnika na kontraproduktivne ili neučinkovite radnje za poticanje javnog omalovažavanje ili da pruže izgovor za agresiju na protivnika. “

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook