MOSTAR

Službe HNK rade od ponedjeljka, Gradska uprava na neplaćenom godišnjem odmoru

Arhiva08.02.14, 17:40h

'Ovo je bilo sve samo ne mirni protesti. Mislim da je ovo organizirano zbog nečeg drugog, a ne onoga što se ističe, jer nisu protestirali radnici o kojima se priča', rekao je gradonačelnik Ljubo Bešlić

Ljubo Bešlić nova/ foto: AA
U Mostaru su nakon jučerašnjeg paljenja zgrada državnih institucija i zgrada dvije političke partije, danas gradske i kantonalne vlasti održale vanredne sjednice u hotelu Ero na kojima su zaključili da se anarhija ne može tolerisati, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Vlada HNK je na osnovu izvještaja načelnika Policijske uprave Mostar donijela zaključke o saniranju štete.

„Duboko smo svjesni da je mirni protest iskorišten od strane grupica huligana za potpunu devastaciju niza objekata u gradu“, izjavio je premijer HNK Denis Lasić.

On je tu tvrdnju potkrijepio stavom kako su "određeni objekti preskočeni", te se zapitao "da li se u tim činjenicama krije određena poruka".

„Ne bih više ovo želio komentirati, ali vrijeme koje dolazi pokazaće da li sam upravu“, kazao je Lasić. On je iskoristio priliku da apelira na građane i medije da učine napor kako bi se situacija stabilizira.

„Ovo nikome nije dobro“, rekao je Lasić.

Bez obzira na sve političke probleme s kojima se Vlada HNK suočavala proteklih mjeseci, Lasić je ocijenio kako su potpuno spremni za eventualnu eskalaciju situacije. Na pitanje novinara da li osjeća odgovornost za nastalo stanje i šta misli o zahtjevu za njegovom smjenom, Lasić je kazao da  s tim nema nikakvih problema.

„Ukoliko će biti bolje, ali da Vlada radi u ambijentu stabilnosti, podnijet ću ostavku“, rekao je Lasić.

Najavio je da će službe HNK potpuno normalno nastaviti s radom u ponedjeljak.

Na vanrednoj sjednici Gradske uprave Mostara doneseni su slični zaključci. Gradonačelnik Ljubo Bešlić je poručio kako građani trebaju ostati pribrani.

„Ovo je bilo sve samo ne mirni protesti. Mislim da je ovo organizirano zbog nečeg drugog, a ne onoga što se ističe, jer nisu protestirali radnici o kojima se priča“, rekao je Bešlić.

Gradska uprava Mostara, kazao je Bešlić, neće raditi do daljnjeg. Uposlenici će biti na neplaćenom godišnjem odmoru. Radiće samo one službe koje ću obavljati najnužnije poslove.

„Ukoliko se ponove nemili događaji, sazvat ćemo vanredni sastanak Civilne zaštite i razmotriti pitanje donošenja odluke o vanrednom stanju“, prokomentirao je Bešlić.

Bešlić nije htio komentirati rad policije, ali je rekao kako smatra da su mediji, dajući prostora nekim nevladinim organizacijama, značajno doprinijeli pogoršanju stanja. Također smatra da su i izjave nekih visokih državnih službenika doprinijele pogoršanju stanja, ali nije naveo kojih.

(AA/md)

VEZANI TEKSTOVI: IMA I PRIVEDENIH: Mostarci pokušali protestvovati, policija ih rastjerala

FOTO/ POSLIJE DRAMATIČNE VEČERI: Ovako izgledaju mostarska zgarišta

HAOS U HERCEGOVINI: U Mostaru zapaljeni Gradska vijećnica, zgrada Vlade HNK-a te sjedišta SDA i HDZ-a


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook