FOTO/ ZA VEČERAS ZAVRŠENI PROTESTI U BIHAĆU

Kamenovana kuća Hamdije Lipovače, demonstranti traže ostavku Vlade USK-a!

Arhiva08.02.14, 19:18h

Okupljeni demonstranti kasnije su otišli do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gdje je došlo i do sukoba sa policijom

protesti u Bihaću - demonstranti pred kućom Hamdije Lipovače/ Foto: abc.ba

Nakon sastanka u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) neformalni vođa današnjih protesta Edin Delić zvani Piks obratio se demonstrantima ispred Vlade USK-a i upoznao ih s rezultatima pregovora.

Na spomen sastanka u ponedjeljak, nekolicina prisutnih su glasno negodovali, da bi nakon nekoliko minuta nekoliko demonstranata prišlo Deliću sa zahtjevom da budu njihovi predstavnici na sastanku u ponedjeljak i odrede svoje ciljeve u vezi sastanka.

Nakon nekoliko minuta pregovora, demonstranti su pristali na sastanak u ponedjeljak, 10. februara, s premijerom USK-a Hamdijom Lipovačom, ali pod uslovom da zajedno sa svim ministrima u Vladi podnese ostavku.

Nakon toga demonstranti su se razišli.
 
Tokom današnjih protesta u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, došlo je do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više lica povrijeđeno.

Više od hiljadu građana okupilo se na centralnom gradskom trgu u Bihaću, gdje su nastavili jučer započete proteste zahtijevajući ostavku Vlade Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni demonstranti kasnije su otišli do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gdje je došlo i do sukoba sa policijom.

protesti u Bihaću - demonstranti pred kućom Hamdije Lipovače/ Foto: AAFoto: AA

Kako javljaju krajiški portali, interventna policija pokušala je da osigura područje oko kuće, napravljen je policijski kordon nedaleko od kuće, ali su ih demonstranti kamenovali.

- U sukobima policije i demonstranata danas ispred kuće premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače lakše je povrijeđen policajac i oštećeno policijsko vozilo, izjavio je za Agenciju Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK-a Fadil Balić.

On je naveo da je policajac povrijeđen kada su demonstranti bacali kamenje na kuću premijera Lipovače razbijajući prozore i uništavajući fasadu.

Balić je rekao da je tokom jučerašnjih i današnjih protesta  lakše povrijeđeno 19 policajaca i jedan građanin.

protesti u Bihaću - demonstranti pred kućom Hamdije Lipovače/ Foto: AA

Nakon toga demonstranti su se povukli. Vratili su se na Gradski most, gdje su ponovo uslijedili zahtjevi za ostavkama kantonalne Vlade, prenosi Fena.

Lipovača je ranije u izjavi za AA odbacio je informacije da je pobjegao iz Bihaća i sa suprugom i troje djece se, kako su prenijeli neki bosanskohercegovački mediji, sklonio u Hrvatsku.

protesti u Bihaću - demonstranti pred kućom Hamdije Lipovače/ Foto: abc.ba

''Ja sam u Bihaću! Podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj. Osuđujem i suprotstavit ćemo se najgrublje onima koji dolaze pijani, drogirani, opskrbljeni rekvizitima za pljačku, palež i uništavanje. Posebno onim poslanim iz drugih sredina da pale i ruše Bihać'', kazao je Lipovača za AA.

Kazao je da Vlada USK radi u punom kapacitetu.

''Građani zovu i ogorčeni su rušenjem i paljenjem'', kazao je Lipovača.

Lipovača je sinoć rekao za AA da neće podnijeti ostavku.

''Bio bih neozbiljan prema građanima kada bi to učinio, jer ne znam kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želim da dopustim. Vlada radi u punom kapacitetu. Mi vlast možemo prepustiti samo ozbiljnim ljudima. Ne bi bili ozbiljni prema ljudima koji su nas podržali ako bi sada dali ostavku'', rekao je Lipovača.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKSTOVI: HAMDIJA LIPOVAČA DEMANTUJE DA JE NAPUSTIO BIH: Ja sam u Bihaću i podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj!

HAMDIJA LIPOVAČA NAKON PROTESTA U KRAJINI: Neću podnijeti ostavku, kome da prepustim vlast?!

FOTO/ OVAKO JE U OSTALIM BH. GRADOVIMA: U Brčkom demonstranti zarobili gradonačelnika, u Zenici gori zgrada Vlade ZDK, neredi u Bihaću...


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook