VALENTIN INZKO ŠOKIRAN NEREDIMA U BIH

Sarajevo danas izgleda kao da je ratno stanje, ovo 20 godina nisam vidio!

Arhiva07.02.14, 20:39h

Valentin Inzko ocijenio je da trenutna situacija s demonstracijama u Sarajevu izgleda kao ratno stanje, kada je posljednji put grad vidio u dimu, uz svakodnevne eksplozije granata

valentin inzko novaTreba jasno povući crtu šta su to mirni protesti građana, kao mjesto gdje ostvaruješ osnovno ljudsko pravo da kažeš svoje mišljenje, međutim paliti zgrade i uništavati imovinu tu nemam razumijevanja - istaknuo je večeras visoki predstavnik Valentin Inzko za Federalnu televiziju, prenosi Oslobođenje.

On ocjenjuje da mu trenutna situacija s demonstracijama u Sarajevu izgleda kao ratno stanje, kada je posljednji put grad vidio u dimu, uz svakodnevne eksplozije granata.

- To nisam vidio 20 godina i dosta je šokantno vidjeti danas taj vandalizam i huliganizam - istaknuo je Inzko.

On smatra da brzog rješenja za trenutnu situaciju vjerovatno nema. Smatra da je policija najmanje kriva, jer je riječ djelimično o političkoj i krizi lošeg upravljanja preduzećima.

- Neki radnici 54 mjeseca nisu dobili plate i tu nije kriva policija. Na kraju krajeva, sve se svodi na pravnu državu, u kojoj je tužilaštvo i sudstvo efikasno - podvukao je on.

Inzko smatra da je rješenje samo strpljivost i dijalog, te da svi građani vuku u jednom smjeru kako bi zemja postala prosperitetna, što se sigurno neće desiti vandalizmom.

- Mnogo ranije se trebalo nešto desiti, da radnici prije 54 mjeseca dobiju platu. Oni su redovno radili, dali svoj život i snagu za taj posao, a za to nisu plaćeni. A to se dešava stalno, po cijeloj zemlji. Pravna i sređena država, to je rješenje, za šta naravno treba puno napora cijeloga društva - zaključio je Valentin Inzko.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook