HAOS U HERCEGOVINI

U Mostaru zapaljeni Gradska vijećnica, zgrada Vlade HNK-a te sjedišta SDA i HDZ-a

Arhiva07.02.14, 19:10h

Oko 2.000 demonstranata ušlo je u Gradsku vijećnicu u Mostaru koju su zapalili, dok uporedo specijalne policijske jedinice osiguravaju koridor kojim vatrogasci gase ranije zapaljenu zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK)

protesti u Mostaru_07_02_2014Oko 2.000 demonstranata ušlo je u Gradsku vijećnicu u Mostaru koju su zapalili, dok uporedo specijalne policijske jedinice osiguravaju koridor kojim vatrogasci gase ranije zapaljenu zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Zgrada Vijećnice je u plamenu i očekuje se dolazak policije i vatrogasaca.

Zapaljen je đački dom u Mostaru, ali i Ured Federalne novinske agencije u Mostaru, potvrdio je glavni urednik FENA-e Zdravko Nikić.

Nakon što su upali u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vijećnicu i đački dom demonstranti su krenuli prema zgradi Gradske uprave u Cernici, u koju su također ušli, te je devastiraju.

Pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona rasporedili su se oko zapaljene zgrade Vlade HNK u Mostaru.

U Mostaru zasad nije bilo nije bilo sukoba policije sa demonstrantima. 

Zapalivši zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su srušili i jarbol sa zastavom kantona, dok su grupe od po desetak osoba ulazile u zgradu bacale van informatičku opremu i dokumente.

Istovremeno, pred zgradom Vlade HNK masa od oko 4.000 ljudi skandirala je "Mostar se probudio".

Oko tri hiljade nezadovoljnih građana okupilo na Španskom trgu u Mostaru danas popodne kako bi izrazili nezadovoljstvo radom svih nivoa vlasti, posebno onih u Mostaru. 

Demonstranti su uzvikivali parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, "Ljubo, odlazi" i "Ljubo, lopove". 

Protesirali su najprije ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, a potom su krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom dijelu grada.

Zgrada mostarske gradske uprave u Cernici, u koju su prosvjednici upali također je zapaljena.

U ovim trenutcima prosvjednici su u zgradi HDZ-a koju devastiraju.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook