ZAVRŠEN HITNI SASTANAK KOJI JE SAZVAO NERMIN NIKŠIĆ

Predrag Kurteš: Svi koji su prekomjerno upotrijebili silu, moraju biti procesuirani

Arhiva06.02.14, 23:08h

Kurteš je rekao da građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo socijalnim i ekonomskim statusom, te da policijske snage to moraju poštovati

vanredna sjednica vlada fbih Foto: Avaz

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić večeras je u sjedištu Vlade u Sarajevu održao hitan sastanak s  najodgovornijim ljudima Vlade Federacije BiH, tri kantona u Federaciji -  Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, na kojem je temeljito  razmatrana sigurnosna situacija u Federaciji u kontekstu posljednjih događaja u Tuzli i drugim gradovima.

Na sastanku, kojem su prisustvovali kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri  unutarnjih poslova, policijski komesari, direktor Federalne uprave  policije (FUP) i tužitelji definirani su daljnji koraci i mjere na  uspostavljanju javnog reda i mira.

Federalni premijer Nermin Nikšić je u izjavi datoj nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog  svih drugih povrijeđenih građana i službenih osoba, uz očekivanje da će  se brzo oporaviti.

- Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički  imenitelj i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog  osiguranja i odgovornost onih koji su njihove firme doveli na prosijački štap i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije,  razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja - kazao je Nikšić,  sublimirajući zaključke sastanka.

Istovremeno, pozvao je sve  građane da putem dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema  razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se  uništavanjem imovine i sukobima neće doći do riješenja.

Nepodijeljeno  je mišljenje svih sudionika sastanka da svako ima pravo na javno  okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da isto  tako, bez obzira koliko su zahtjevi opravdani, niko nema pravo na  nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.

Sudionici sastanka su, prema Nikšićevim riječima, zaključili i usaglasili se da je policija dužna u svom radu primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno štititi sigurnost građana i njihove imovine u skladu sa zakonom.

-  Očekujemo da nadležne policijske i tužilačke strukture utvrde  činjenično stanje u vezi sa protestima kao i policijskim odgovorom na te  proteste i pokrenu odgovarajuće postupke utvrđivanja odgovornosti za  nasilničko ponašanje, narušavanje javog reda i mira, napad na službena  lica kao i za, eventualnu, primjenu prekomjerne sile i nezakonito ponašanje policije - upozorio je Nikšić.

Sudionici  sastanka smatraju da građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog  neprocesuiranja privatizacijskih pljački i uništavanja desetina preduzeća za što niko nije odgovarao.

U vezi s tim postignut je apsolutni konsenzus da je neophodno angažirati  sve nadležne policijske i pravosudne strukture kako bi se otvorile  istrage i procesuirali odgovorni za privatizacijsku pljačku i privredni  kriminal.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković fokusirao se  na posljedice spomenutih dešavanja, posebno na segment uzroka i radnji  koje su dovele do nemilih dogašaja koje državu vode u potpunu anarhiju, a  o čemu će nadležne sigurnosne agencije sačiniti cjelovitu analizu.

U  osvrtu na situaciju u Kantonu Sarajevo, Zeljković je kazao kako je  situacija koja je trebala biti izraz podrške i solidarnosti prerasla u  atak na imovinu i ugrožavanje ljudskih života, navodeći da je neophodno  jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i  huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač je ocijenio da je  sigurnosna situacija u Federaciji posljednjim dešavanjima u dobroj mjeri  narušena, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja  javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

Kazao je da  je policija u određenim slučajevima bila prinuđena upotrijebiti sredstva  prinude s obzirom na to da je i sama bila napadnuta, te konstatirao da  se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Zajednički  je ocijenjeno da za rješavanje svih problema u društvu treba osigurati  demokratsku klimu kako bi građani bili u prilici izboriti se za vlastita  prava, te da su posljednji događaji zorno pokazali da rušilačkim  pohodima, uništavanjem imovine i dovođenjem u opasnost života ništa ne  rješava.

Stoga su apelirali na građane da ne dozvole da emocije  prevladaju nad razumom, potcrtavajući obavezu nadležnih institucija da  djeluju u skladu s načelim pravne države.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš je u izjavi za BHRT naveo da je jedan od zaključaka sastanka da svi oni koji su prekomjerno upotrijebili silu moraju biti procesuirani, ali se također traži odgovornost onih koji su napadali.

Kurteš je rekao da građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo socijalnim i ekonomskim statusom, te da policijske snage to moraju poštovati.

Ministar je ocijenio da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH na zadovoljavajućem nivou, da su policijske snage stručne i profesionalne, te da mogu odgovarati svakom obliku organizovanog kriminala i narušavanja javnog reda i mira.

Premijer Nikšić na sastanak je, između ostalih, pozvao direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, ministra unutrašnjih poslova, direktora Federalne uprave policije i glavnog federalni tužitelj.

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook