NASER ORIĆ NAKON SKIDANJA SA 'CRNE LISTE'

Amerikanci su potvrdili moju nevinost, oni znaju u svaka doba šta je bilo koji građanin, ne samo BiH, već na Balkanu, radio!

Arhiva06.02.14, 16:33h

Ovo je dobra poruka ostalima koji se bave ovim pitanjima da rade ovaj posao kako su i Amerikanci radili... Što se tiče dešavanja ovih dana, ja ne znam da li ima veze sa ovim ili onim. Neka naše institucije vide. Znaju kakav je to, kako se u Bosni kaže, išaret. SAD su velesila i svi mi znamo da imaju najmoćnije službe po svim tim pitanjima. Morali su sve ispitati, rekao je Orić za AA

Naser Orić nova

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjavio je za Anadolu Agency (AA), komentirajući odluku američkih vlasti da ga skinu sa ''crne liste'', da je to još jedna potvrda njegove nevinosti.

Odluku o skidanju Orića s liste vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donijele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena.

Rekao je da navedenu odluku doživljava kao satisfakciju.

''Amerikanci su potvrdili moju nevinost! To je potvrda da te američke institucije znaju u svaka doba šta je bilo koji građanin, ne samo Bosne i Hercegovine, već na Balkanu, radio. Pogotovo u tom ratnom periodu. Oni su morali da sve to istraže do  najmanje tačke, da vide koliko je ko učestvovao u tome. Ovo je dobra poruka ostalima koji se bave ovim pitanjima da rade ovaj posao kako su i Amerikanci radili... Što se tiče dešavanja ovih dana, ja ne znam da li ima veze sa ovim ili onim. Neka naše institucije vide. Znaju kakav je to, kako se u Bosni kaže, išaret. SAD su velesila i svi mi znamo da imaju najmoćnije službe po svim tim pitanjima. Morali su sve ispitati'', rekao je Orić za AA.

Prema njegovim riječima, odluka o skidanju s ''crne liste'' je plod višegodišnje borbe njegovih advokata.

''Vidite, podizanjem optužnice za ratne zločine i odlaskom u Hag po automatizmu se lice stavlja na listu zabrane ulaska u SAD. Onog momenta kada sam ja bio oslobođen i kada je Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo presudu da ja nisam kriv, moja odbrana je krenula u drugi proces, a to je podnesak direktno SAD-u za skidanje s liste'', rekao je Orić. 

Oriću se, prema odluci američkih vlasti, ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u ovu zemlju. Osim za njega, ista je odluka donesena za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske, prenose danas bh. mediji.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook