BLAGO POBOLJŠANJE U PROŠLOJ GODINI

IFC podržava napore Vlade FBiH da se unaprijedi poslovni ambijent

Arhiva06.02.14, 15:41h

Po riječima šefice Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini Lade Buševac, poslovni ambijent u Federaciji BiH, a i u BiH, blago je poboljšan u 2013. godini

Vlada FBiH zima/ Foto: DEPO PORTALInternational Finance Corporation (IFC), članica grupacije Svjetske banke, podržava napore Vlade Federacije BiH da unaprijedi poslovni ambijent.

- Nadamo se da neće biti daljeg odlaganja u usvajanju seta zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH, a to su Nacrt zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o inspekcijama, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH - izjavila je za Fenu šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini Lada Buševac.

Po njenim riječima, poslovni ambijent u Federaciji BiH, a i u BiH, blago je poboljšan u 2013. godini.

- Zabilježen je porast broja registrovanih stranih firmi, kao i porast direktnih stranih ulaganja. Usvajanjem ovog seta zakona, u formi u kojoj su predloženi, doći će do još značajnijih poboljšanja jer će se smanjenjem i pojednostavljem procedura omogućiti konkretne uštede za privatni i javni sektor, osigurati uspostavljanje sistema službenih kontrola u Federaciji BiH i doprinijeti naporima institucija vlasti u BiH da uspostave funkcionalan i efikasan sistem inspekcijskog nadzora u skladu sa EU kriterijima - dodala je Buševac.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook